Skip to content
Blog-Beeld-Ontwormen-Kat

Katten kunnen op veel manieren een worminfectie oplopen. Hun hele leven lang. Deze wormen kunnen veel schade aanrichten: niet alleen bij de kat maar ook bij mensen. Daarom is het belangrijk om goed te blijven ontwormen. Weet u het besmettingsrisico van u en uw kat?

Er bestaan veel soorten wormen. De meest voorkomende en belangrijke is de spoelworm van de kat: de Toxocara spp. De volwassen wormen leven in de dunne darm. Ze kunnen zo’n 10 cm lang worden en lijken op spaghettislierten. Een andere worm die veel voorkomt is de lintworm. De volwassen lintworm leeft in de darmen van de kat, de onvolwassen lintwormen leven in andere diersoorten: bijvoorbeeld schapen, vlooien, konijnen of muizen.

Korte vragenlijst

Om te weten of uw kat wormen heeft, kunnen we een ontlastingsonderzoek doen. Maar er zijn situaties waarbij de kans op besmetting sowieso al groot is. Met de kleine vragenlijst hieronder komen we een heel eind. Beantwoord ze eens met ja of nee.

  1. Is uw kat jonger dan 6 maanden of heeft uw poes een nestje kittens?
  2. Gaat uw kat naar buiten?
  3. Heeft uw kat vlooien (gehad)?
  4. Krijgt uw kat rauw vlees of eet hij wilde prooidieren (vogels, muizen, kikkers, etc.)?
  5. Is het een showkat, of gaat hij naar het pension, cattery of asiel?
  6. Leeft uw kat samen met kinderen jonger dan 5 jaar, of met een persoon met verminderde afweer?

Als u 1 van de eerste 5 vragen met ja heeft beantwoord, is de kans groot dat uw kat wormen heeft of kan krijgen. Heeft u de laatste vraag ook met ja beantwoord? Dan kan een wormbesmetting schadelijk zijn voor uw gezin of mensen in de omgeving.

Besmetting en klachten bij mensen

Een besmetting met spoelwormen van de kat kan worden overgedragen op mensen. Dat werkt als volgt: de volwassen worm legt eitjes in de darmen van de kat, deze komen her en der in de omgeving terecht, de eitjes kunnen heel lang overleven en blijven al die tijd besmettelijk. Wij krijgen per ongeluk de eitjes binnen en kunnen zo besmet raken. Dit gebeurt bijvoorbeeld door contact met besmette dieren of plaatsen. Denk hierbij aan de zandbak of tuinaarde.

En dan? De larveneitjes komen uit in onze darmen. Vanuit daar gaan ze verder het lichaam door en kapselen zich ergens in. Dit kan allerlei ziektebeelden veroorzaken. Bijvoorbeeld vage griepklachten, astmatische klachten, maag- en darmklachten, stoornissen van het zenuwstelsel en zelfs blindheid. Dit laatste is natuurlijk een extreme. Het is belangrijk om ons te beseffen dat vooral peuters en kleuters vatbaar zijn voor besmetting. Zij spelen in de tuin en in de zandbak en stoppen al snel handen of speelgoed in hun mond. Daarom is het zo belangrijk om uw kat regelmatig te ontwormen. Als u kleine kinderen in huis heeft, maar ook als uw kat buiten komt en misschien de tuinen van buren bezoekt.

Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?

  • U heeft een kitten (jonger dan 6 maanden): maandelijks
  • Uw kat komt niet buiten: 2x per jaar of ontlastingsonderzoek
  • Uw kat gaat naar buiten: 4x per jaar
  • De kat vangt vogels/muizen/kikkers/etc.: maandelijks
  • De kat krijgr rauw vlees: maandelijks
  • De kat leeft in cattery of asiel: maandelijks
  • U woont samen met kinderen <5 jaar of met een persoon met verminderde weerstand: maandelijks
  • De kat heeft vlooien: tijdens de (her)besmetting
  • De kat bezoekt een show of pension: 2 weken voor en na bezoek

Ontwormen met het juiste middel

Er zijn verschillende ontwormingsmiddelen beschikbaar. Van een simpel tablet tot een combinatiepipet waarbij u ook vlooien en andere parasieten bestrijdt. Wij hebben de best werkende middelen in huis. Onze assistentes geven u graag advies. Hiervoor kunt u gewoon even binnenlopen, u heeft geen afspraak nodig.

Meer berichten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit: voeding, snacks en andere producten We hebben het gehad over het gebit schoonmaken en schoon houden door tanden…
Het Gebit - op cursus

Het Gebit - op cursus

Het Gebit: dierenarts en assistente op cursus Dit jaar staat bij ons (deels) in het teken van het gebit en…
Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coachGeslaagd! De afgelopen acht maanden volgde dierenarts Gon Vandenbergh de opleiding ‘Van Leider naar Coach’.…
Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Veel huisdieren uit Oekraïne zullen worden opgevangen door vrienden, familie of een gastgezin. Ook bij het zorgen voor iemands dier…