Skip to content
Vet 221121 LaagRes-115-4

Het Gebit: dierenarts en assistente op cursus

Dit jaar staat bij ons (deels) in het teken van het gebit en tandheelkunde. Dierenarts Vandenbergh volgt hiervoor een cursus van in totaal 5 dagen. Hier leert ze alles over de laatste inzichten, technieken en behandelingen. Ook onze paraveterinair Angela heeft een aansluitende cursus gevolgd. Zij leerde alles over het maken en beoordelen van dentale röntgenfoto’s, het gebruik van de nieuwste instrumenten en de beste manier om hygiënisch te werken.

Gebitsbehandeling
Soms is bij een hond of kat een gebitssanering nodig. Bijvoorbeeld bij veel tandsteen, ontstoken tandvlees of beschadigde tanden of kiezen. Dit gebeurt altijd onder narcose. Een zorgvuldige behandeling waar veel tijd en expertise bij komt kijken.

Hygiëne
Bij het schoonmaken van een gebit komen veel bacteriën vrij. Het gebit wordt daarom tussendoor meerdere keren ontsmet. Ook degene die aan het gebit werkt neemt voorzorgsmaatregelen. We dragen passende hulpmiddelen: handschoenen, veiligheidsbril, mondmasker, spatscherm, haarnet en schort. Ook de ruimte is helemaal ingericht op een goede schoonmaak. We werken op een speciale tafel waar het water meteen in wegloopt, reinigen en steriliseren alle instrumenten en volgen strenge schoonmaakprotocollen.

Dentale röntgen
Net als bij onze eigen tandarts, geven röntgenfoto’s van het gebit veel informatie. We maken deze we met een speciaal dentaal röntgenapparaat. Hoe zit het bijvoorbeeld met de wortels? Zijn alle elementen nog in tact? Zijn er diepe pockets of andere zaken die ongezien problemen (kunnen) opleveren? Met de informatie van de foto’s behandelen we het gebit heel gericht en efficiënt.

Tanden verwijderen
Als een tand of kies niet meer gered kan worden, wordt deze verwijderd. Hoe dit gebeurt hangt af van de staat van het element, de locatie en de omliggende tanden en/of kiezen. Vroeger ging dit niet heel subtiel maar tegenwoordig zijn er steeds meer technieken waardoor er zo min mogelijk beschadigd wordt. Afhankelijk van de röntgenfoto, de locatie van de kies of tand en de staat van het gebit, past dierenarts Vandenbergh de juiste techniek toe. En vergis je niet, dit kan een tijdrovende klus zijn. Met meerdere extracties is ze vaak veel langer bezig dan een operatie. Dit maakt tandheelkunde erg kostbaar.

Nazorg en tanden poetsen
Na de behandeling gaat de zorg thuis verder. We hebben onze informatie over de nazorg flink uitgebreid. Als u uw dier komt ophalen, legt de assistente uit waar u de komende weken op moet letten. Ook krijgt u poetsinstructies. Met tandenpoetsen houden we het gebit gezond. Dit verkleint de kans dat we uw dier snel terug zien voor een behandeling. En dat poetsen, dat valt best mee. Kijk maar.

https://youtu.be/OcUSykCS15Ehttps://youtu.be/HLg-88KLxlg

Meer berichten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit: voeding, snacks en andere producten We hebben het gehad over het gebit schoonmaken en schoon houden door tanden…
Het Gebit - op cursus

Het Gebit - op cursus

Het Gebit: dierenarts en assistente op cursus Dit jaar staat bij ons (deels) in het teken van het gebit en…
Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coachGeslaagd! De afgelopen acht maanden volgde dierenarts Gon Vandenbergh de opleiding ‘Van Leider naar Coach’.…
Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Veel huisdieren uit Oekraïne zullen worden opgevangen door vrienden, familie of een gastgezin. Ook bij het zorgen voor iemands dier…