Skip to content

TANDHEELKUNDE

TANDHEELKUNDE

Een slecht gebit kan voor veel gezondheidsklachten zorgen. Bij veel ontstekingen aan het tandvlees of de wortels, of bij veel tandsteen adviseert de dierenarts een gebitssanering (gebitsreiniging). We verwijderen dan het tandsteen, polijsten en chlorexideren het gebit. Daarna kunnen we goed beoordelen hoe de elementen (de tanden en kiezen) eruit zien. Zo kunnen we de beste behandeling voorstellen. Dit gebeurt allemaal onder narcose.

De afspraak

Samen plannen we de afspraak in. U brengt uw dier bij ons in de ochtend. Bij de hond blijft u totdat uw dier slaapt, zo hebben honden het minste stress. Katten blijven het rustigst bij ons in een hokje onder de warmtelamp. U hoeft er als eigenaar niet bij te blijven tot de kat slaapt. We spreken bij het brengen ook een tijd af waarop u uw dier weer ophaalt. Bij het ophalen vertelt de assistente hoe het is gegaan, en legt ze uit waar u nog op moet letten. Na afloop mailt de dierenarts het narcoseverslag aan u door.

De gebitsbehandeling

Tijdens de behandeling omringen wij uw dier met veel zorg. Denk aan 100% zuurstof en metingen van de ademhaling en hartslag. Uw dier ligt op een warmtemat, en later onder een warmtelamp of -plaat. Want ook na de behandeling houden we uw dier goed in de gaten.

Dentale röntgenfoto

Als het nodig is, maken we (in overleg) dentale röntgenfoto’s. Zo brengen we niet-zichtbare delen van het gebit in beeld. Op basis hiervan bepaalt de dierenarts of verwijderen nodig is, en welke manier hiervoor de juiste is.

Tanden of kiezen verwijderen

Soms is een tand of kies niet meer te redden. Dan moet deze verwijderd worden. Dit gebeurt chirurgisch, we gebruiken hiervoor een speciale techniek: ‘de flapmethode’. Meestal hebben dieren hierdoor weinig last van de behandeling.

Nazorg

Van te voren ontvangt u van ons een informatiebrief per mail. Hierin staat waar u op de dag van de behandeling op moet letten, en wat u kunt doen. Omdat we de brief al voor de behandeling sturen, kunt u bij het ophalen nog alle vragen stellen die u heeft. De assistente vertelt dan hoe het is gegaan en legt uit waar u nog op moet letten.

Tanden poetsen

Thuis gaat de zorg voor een gezond gebit verder. Een zeer belangrijk onderdeel daarvan is dagelijks tanden poetsen. Bij hond en kat. Dat klinkt heftiger dan het is. Onze assistentes geven poetsinstructies en tips om het aan te leren. Dierenarts Gon Vandenbergh doet het ook nog even voor in onderstaande video’s. Eenmaal in uw routine, is het een kleine moeite. Als we dit goed aanpakken, voorkomen we problemen in de toekomst. 

Video tanden poetsen hond

Video tanden poetsen kat

Controle gebit hond
Gebit kat
Controle voortanden konijn