Skip to content

ECHO

ECHO BIJ DIEREN

Dierenarts Vandenbergh maakt sinds 2008 echo’s bij dieren. Hiervoor heeft ze diverse opleidingen gevolgd. Ze maakt echo’s van eigen patiënten, maar ook voor patiënten van andere dierenartsen. U kunt hiervoor met of zonder verwijzing bij ons terecht.

We gebruiken een echo bij problemen van het hart (bijvoorbeeld hartruis) of de buik. Maar ook tumoren, spieren, gewrichten of een (mogelijke) zwangerschap kunnen in beeld worden gebracht. Dit kan bij verschillende dieren: honden en katten. Maar we hebben ook ervaring met konijnen, cavia’s en kleinere knaagdieren.

De afspraak

De afspraak duurt ongeveer 20-30 minuten. U bent hier als eigenaar meestal bij aanwezig. De ruimte maken we lekker donker. Dat is nodig om de beelden goed te kunnen beoordelen, en de meeste dieren blijven daardoor rustig. We kunnen met een echo niet door haren en lucht heen kijken. De assistente scheert daarom de buik, of de plekken ter hoogte van het hart. 

Aan het eind van de echo legt de dierenarts haar bevindingen uit. Bij een verwijzing belt ze de vaste dierenarts en/of ze stuurt een uitgebreid mailverslag. De verdere behandeling gaat daarna bij uw eigen dierenarts verder.

Hartecho

Een hartecho wordt onder andere gemaakt als de dierenarts een hartruis hoort. Bij een hartecho bekijkt ze de structuur en functie van het hart. Ze doet ook diverse metingen. Zo kan dierenarts Vandenbergh u meer vertellen over de oorzaak, eventuele gevolgen of behandeling. Uw dier ligt tijdens deze echo op een speciale tafel.

Buikecho

Bij een echo van de buik kijkt de dierenarts de hele buik na. Ze brengt onder andere de lever, milt, nieren, blaas, alvleesklier en het maagdarmkanaal in beeld. Natuurlijk kan een echo ook bij (verwachte) zwangerschap worden gedaan. Uw dier ligt bij de buikecho in een zacht kussen. 

 

Echo hart bij de hond
Uitleg echo hart hond
Echo buik bij de kat

"lief en geduldig"

“Op aanraden van mijn eigen dierenarts heb ik bij Dierenartspraktijk Bezuidenhout een echo laten maken bij mijn chihuahua. Zowel de dierenarts als de assistentes waren heel lief en geduldig met hem. Ze stellen zowel de hond als eigenaar op hun gemak, zijn kundig en de dierenarts legde alles uit van wat er te zien was op de echo. Zeer leerzaam!”