Skip to content
Vet 221121 LaagRes-115-4

Het Gebit: voeding, snacks en andere producten

We hebben het gehad over het gebit schoonmaken en schoon houden door tanden te poetsen. Maar is er meer wat je kunt doen voor een schoon gebit van de hond of kat? Hoe zit het bijvoorbeeld met speciale voeding en kauwstaven? 

Speciaal voer
Voeding kan zeker helpen een schoon gebit schoon te houden. Er zijn speciale dentale brokken verkrijgbaar. Hierin zitten (onder andere) polyfosfaten die de vorming van tandplak tegengaan. De brokken zijn ook wat groter dan normaal, zodat de hond of kat echt goed moet kauwen. Je kunt het als volledige voeding geven, of mengen met het eigen voer. *Let wel op: als uw hond of kat op een speciaal dieet staat, is dentale voeding vaak geen optie. Overleg bij twijfel even met de assistente.

Kauwstaven en dentastix
Naast voeding kennen we ook speciale kauwstaven en dentastix. Dit kan af en toe een lekkere snack zijn, maar echt schoon wordt een gebit er niet van. De staven zijn vaak snel op, waardoor de poetsende werking wordt gemist. Ook de ingrediënten zetten geen zoden aan de dijk. Een goed alternatief is iets ruws waar lang op gekauwd moet worden. Bijvoorbeeld Beef Jerkey. Dit is taai en komt daardoor het dichtst bij een poetsende werking, vooral van de achterste kiezen. Als de Beef Jerkey te zacht wordt, leg het weg en geef het pas weer als het goed is opgedroogd.

Buccafresh algenpoeder en aquadent
Dan hebben we nog de buccafresh voor hond en kat. Dit is een speciaal algenpoeder wat je in kleine beetjes over het voer strooit. Het verandert de speeksel- zuurtegraad in de bek. Dit remt de vorming van tandplak. Zo is er ook de aquadent, dit voeg je toe aan het drinkwater en kan gebruikt worden als ondersteunende gebitsverzorging. Het remt de vorming van tandplak en tandsteen.

Dentisept
Sinds kort kennen we de dentisept. Een vloeibare pasta die je op de buitenkant van de tanden en kiezen aanbrengt. Door de samenstelling blijft het een beetje plakken. Hierdoor heeft het een extra lange werking tegen tandplak of tandvleesonsteking.

Conclusie
De beste manier om het gebit van je hond of kat gezond te houden is om dagelijks tanden te poetsen. Bovenstaande ondersteuningen kunnen zeker helpen, alleen zijn het op zichzelf geen wondermiddelen. Let goed op dat je hond of kat niet allergisch is voor één van de ingrediënten. Heeft u vragen of wilt u dat de dierenarts het gebit nakijkt? Bel ons dan voor een afspraak.

Meer berichten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit: voeding, snacks en andere producten We hebben het gehad over het gebit schoonmaken en schoon houden door tanden…
Het Gebit - op cursus

Het Gebit - op cursus

Het Gebit: dierenarts en assistente op cursus Dit jaar staat bij ons (deels) in het teken van het gebit en…
Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coachGeslaagd! De afgelopen acht maanden volgde dierenarts Gon Vandenbergh de opleiding ‘Van Leider naar Coach’.…
Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Veel huisdieren uit Oekraïne zullen worden opgevangen door vrienden, familie of een gastgezin. Ook bij het zorgen voor iemands dier…