Skip to content
Blog-Beeld-Golden

De  laatste tijd krijgen we veel vragen over het vaccineren (inenten) van de hond en het testen met VacciCheck. Vaccineren we het teveel, misschien wel te weinig, is het eigenlijk wel nodig? En het belangrijkst: waar doet u als eigenaar goed aan? We zetten de belangrijkste zaken op een rijtje. Zo kunt u kiezen wat het best bij u en uw hond past.

Waarom vaccineren we eigenlijk?

Allereerst: vaccineren doen we niet voor niks. Een pup krijgt beschermingsstoffen mee vanuit de moedermelk. We noemen dit maternale immuniteit. Dit geeft een belangrijke bescherming in de pups eerste levensweken. Tussen de 6 – 16 weken leeftijd neemt deze bescherming af. Hoeveel precies weten we niet, dit verschilt ook per pup. Daarom beginnen we met vaccineren.

Vaccinatie op maat

Ook de bescherming van een vaccinatie neemt na bepaalde tijd af. De vaccinaties tegen parvo, hepatitis, distemper en rabiës werken 3 jaar. De vaccinaties tegen leptospirose (ziekte van Weil) en bordetella (besmettelijke hondenhoest/kennelhoest) werken maar 1 jaar. Wij houden voor u bij wat uw hond nodig heeft. Deze manier van vaccineren kunnen we het hele leven van uw hond blijven doen.

VacciCheck: meten is weten

Met de vaccinaties bouwt uw hond immuniteit op. Maar hoeveel dit is, weten we niet. Dit verschilt per hond. Sommige honden bouwen zelfs helemaal geen immuniteit op, ook niet met de vaccinaties. Wilt u zeker weten of uw hond goed beschermd is? Dan kunnen we de antistoffen meten met VacciCheck. Dit kan voor hondenziekte, parvo en hepatitis. Bij voldoende opbouw van antistoffen is een vaccinatie tegen deze ziekten voorlopig niet nodig. Hoe lang uw hond beschermd is, hangt af van de uitslag. Dit kan 1 jaar zijn, of zelfs 3. Bij te weinig antistoffen weten we zeker dat het juist nodig is om te vaccineren. Voor de VacciCheck nemen we wat bloed af en doen we een speciale test, we hebben meestal dezelfde dag al de uitslag.

Stoppen met vaccineren?

U kunt er ook voor kiezen om niet meer te vaccineren. Dit is natuurlijk helemaal aan u. Wij oordelen hier niet over, maar raden dit ook niet aan. Als (bijna) alle honden gevaccineerd zijn, krijgen ziekten minder de kans om zich te ontwikkelen. Een enkeling die niet gevaccineerd wordt, profiteert hiervan. Maar als we allemaal stoppen met vaccineren, krijgen ziekten  de vrije hand. Iets wat we natuurlijk absoluut niet willen. Het verhaal dat veel van de ziektes niet meer voorkomen, is helaas absoluut niet waar. Met enige regelmaat zien we deze ernstig zieke dieren in de praktijk. Helaas kunnen we meestal al niks meer voor deze honden doen.

Kiest u ervoor niet meer te vaccineren, dan is dat helemaal aan u. We hopen met dit verhaal dat u zich bewust bent van de risico’s en de keuze weloverwogen maakt. Natuurlijk bent u nog steeds van harte welkom in de praktijk. Wij raden aan uw hond jaarlijks door de dierenarts te laten controleren. Zo zijn we er op tijd bij als er iets mis is, of weet u dat uw hond gezond is.

Pension en uitlaatservice

Als uw hond naar het pension of met de uitlaatservice mee gaat, vaccineren we tegen besmettelijke hondenhoest (kennelhoest). Deze vaccinatie is 1 jaar geldig en is meestal verplicht.

Buitenland

Gaat de hond mee naar het buitenland? Dan is de rabiësvaccinatie verplicht (tegen hondsdolheid). Deze kan vanaf een leeftijd van 3 maanden gegeven worden. Dit moet ten minste 21 dagen voor vertrek naar het buitenland voor de meeste Europese landen. De eisen voor Engeland kunnen drastisch veranderen na de Brexit. Kijk voor alle eisen van uw land van bestemming op:

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. We beantwoorden graag uw vragen of denken mee over een passend advies.

Meer berichten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit: voeding, snacks en andere producten We hebben het gehad over het gebit schoonmaken en schoon houden door tanden…
Het Gebit - op cursus

Het Gebit - op cursus

Het Gebit: dierenarts en assistente op cursus Dit jaar staat bij ons (deels) in het teken van het gebit en…
Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coachGeslaagd! De afgelopen acht maanden volgde dierenarts Gon Vandenbergh de opleiding ‘Van Leider naar Coach’.…
Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Veel huisdieren uit Oekraïne zullen worden opgevangen door vrienden, familie of een gastgezin. Ook bij het zorgen voor iemands dier…