Skip to content
Blog-Beeld-Jonge-Vogeltjes

Een jong vogeltje werd bij ons gebracht. Een dame uit de buurt had het op straat gevonden en bezorgd in een doosje gedaan. Toch had ze het vogeltje beter kunnen laten zitten. 

In deze periode van het jaar is de kans groot dat u een klein vogeltje op straat ziet zitten. Dit hoort bij het opgroeien van de jonge dieren. Als ze te groot worden voor het kleine nest, vallen ze er vaak uit. Het vogeltje kan nog niet vliegen en zal een dag of drie (soms wat korter, soms wat langer) op de grond moeten overleven. De ouders blijven in de buurt. Ze zoeken naar voedsel en brengen dit aan hun jong, die laat weten waar hij zit door bedelgeroep. In deze dagen leert het kleintje belangrijke levenslessen van zijn ouders. Maar ook hun instinct helpt. Zo weten ze dat ze zich goed stil moeten houden als er andere dieren in de buurt zijn. Zodra ze kunnen vliegen, brengen ze zichzelf in veiligheid.

Natuurlijk zijn er ook vogeltjes die deze dagen niet overleven. Dit hoort nou eenmaal bij de natuur. Alleen de sterkste overleven en zullen hun lessen later overbrengen op hun eigen jongen.

Beschutte plek

Het is dus belangrijk om een klein vogeltje niet meteen mee te nemen en naar een opvang te brengen. De kans is groot dat u hiermee de overlevingskans voor later verkleint. U kunt natuurlijk wel contact opnemen met de Dierenambulance of Vogelopvang als u zich zorgen maakt of ziet dat het diertje gewond is. Maar als het vogeltje er goed uit ziet, laat het dan met rust. Zit het op een ongelukkig plek (bijvoorbeeld een weg, of midden op straat), zet het dan op een beschutte plek, maar wel in de buurt. Verder moet de kleine het zelf doen, met hulp van de ouders.

Meer informatie

Het vogeltje is bij ons opgehaald door de dierenambulance. Zij zullen goed voor het diertje zorgen. Kijk voor meer informatie op de site van de Vogelbescherming of de Dierenambulance Den Haag.

Meer berichten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit: voeding, snacks en andere producten We hebben het gehad over het gebit schoonmaken en schoon houden door tanden…
Het Gebit - op cursus

Het Gebit - op cursus

Het Gebit: dierenarts en assistente op cursus Dit jaar staat bij ons (deels) in het teken van het gebit en…
Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coachGeslaagd! De afgelopen acht maanden volgde dierenarts Gon Vandenbergh de opleiding ‘Van Leider naar Coach’.…
Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Veel huisdieren uit Oekraïne zullen worden opgevangen door vrienden, familie of een gastgezin. Ook bij het zorgen voor iemands dier…