Skip to content
Blog-Beeld-Konijn-Vaccinatie

Het is belangrijk om, ook in deze periode met het coronavirus, de jaarlijkse vaccinaties van uw konijn goed bij te houden. Stel ze niet te lang uit. Vanwege de zachte winter zien we nu namelijk al steeds meer muggen. Die kunnen ernstige ziektes op konijnen overbrengen. Wij nemen maatregelen rondom het coronavirus en blijven geopend. U kunt ons bellen voor een afspraak.

Ernstige ziektes

Konijnen kunnen ernstig ziek worden door 2 virusziektes: myxomatose en VHD (type 1&2). Deze worden overgebracht door vlooien en muggen. Maar ook door (in-)direct contact met ontlasting van zieke dieren. Dit laatste kan via uw schoenen, de hond of kat (na wandelen in de duinen) of via gekocht hooi en stro. Daarom is het belangrijk om konijnen jaarlijks te vaccineren, het liefst in het voorjaar. Zo is het dier het hele muggen- en vlooienseizoen beschermd. Vanaf nu tot ver in het najaar.

De bescherming duurt 1 jaar. Na dit jaar sturen wij een kaartje ter herinnering. Jonge konijntjes kunnen vanaf 8 weken leeftijd gevaccineerd worden. Als een konijn zwanger is of melk geeft, kunnen we haar wel tegen VHD enten maar niet tegen myxomatose.

Symptomen

Een konijn met myxomatose krijgt bobbels in de huid rond ogen, snuit, oren en anus. Vaak samen met een pussig vocht uit de ogen en neus. De tijd tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen is 2-7 dagen. Als de dieren eenmaal besmet zijn, is er weinig meer aan te doen en zullen ze meestal overlijden.

Konijnen met VHD (viral haemorrhagic disease) gaan meestal plotseling dood. Ze vertonen geen echte ziekteverschijnselen. Als het verloop iets langzamer gaat, stoppen ze met eten, krijgen ze koorts en worden ze benauwd. Uiteindelijk krijgen ze bloederig vocht uit de neus, waarna ze overlijden. De tijd tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen is 1-3 dagen. Als de dieren eenmaal besmet zijn is er niets meer aan te doen.

Het is nog maar enkele jaren geleden dat de konijnen in onze Haagse duinen bijna uitgestorven waren door een uitbraak van het VHD virus.

Bescherming

De enige echte bescherming is vaccineren. Bel ons om een afspraak te maken. Tijdens de afspraak kijkt de dierenarts het konijn natuurlijk helemaal na en bespreekt ze de gezondheid.

Meer berichten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit: voeding, snacks en andere producten We hebben het gehad over het gebit schoonmaken en schoon houden door tanden…
Het Gebit - op cursus

Het Gebit - op cursus

Het Gebit: dierenarts en assistente op cursus Dit jaar staat bij ons (deels) in het teken van het gebit en…
Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coachGeslaagd! De afgelopen acht maanden volgde dierenarts Gon Vandenbergh de opleiding ‘Van Leider naar Coach’.…
Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Veel huisdieren uit Oekraïne zullen worden opgevangen door vrienden, familie of een gastgezin. Ook bij het zorgen voor iemands dier…