Skip to content
Blog-Beeld-Teek-Verwijderen

Teken laten zich in deze tijd van het jaar weer volop zien. Vooral in juni en juli zijn ze actief. Controleer na een wandeling altijd uzelf en de hond goed. Bij katten die buiten komen is het verstandig elke dag even te checken of u geen teken ziet of voelt. Als u wel een teek ziet, verwijder deze dan zo snel mogelijk. Een goede bescherming van uw huisdier voorkomt dat teken zich aanhechten.

Teek verwijderen

Ziet u een teek op uw hond of kat? Dan is het belangrijk om deze te verwijderen. Doe dit stap voor stap.

  1. Gebruik een pincet of een speciale tekentang. Het is belangrijk dat u de pincet of tang dichtknijpt waar de teek zich aan de huid hecht. Zorg dus dat u zo dicht mogelijk op de huid zit. Zo knijpt u de teek niet kapot.
  2. Knijp de tang of pincet dicht en draai deze een paar keer om. Rechtsom of linksom maakt hierbij niet uit. Nu komt de teek los van de huid.
  3. Belangrijk: trek de teek eruit in een draaiende beweging. Zo blijven er geen pootjes in de huid achter.
  4. Druk de teek dood zodat hij niet opnieuw op u of uw dier terecht komt.
  5. Houd na het verwijderen de plek een aantal dagen in de gaten. Als deze rood wordt of opzwelt, maak dan een afspraak om met uw dier bij ons langs te komen.

Lukt het verwijderen niet? Bel ons dan voor het maken van een afspraak.

Ziekte van Lyme

Teken brengen in Nederland de ziekte van Lyme over. Dit is vooral gevaarlijk voor mensen. Om de ziekte over te brengen, moet een teek 24 uur op zijn gastheer (hond, kat, mens) blijven zitten. Heeft u zelf een teek gehad en heeft u last van de plek, bel dan de huisarts.

Bescherming

Bescherm uw dier daarom met een middel dat ervoor zorgt dat teken niet kunnen aanhechten, of binnen 24 uur overlijden. Let goed op dat het middel nog werkt, er liggen producten in de winkel die al jaren niet meer werken. Wij hebben altijd de beste middelen van het moment in huis. U kunt deze aan de balie afhalen, of even met de assistente bellen over welk middel het beste bij u en uw huisdier past. Wij adviseren u graag.

Meer berichten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit: voeding, snacks en andere producten We hebben het gehad over het gebit schoonmaken en schoon houden door tanden…
Het Gebit - op cursus

Het Gebit - op cursus

Het Gebit: dierenarts en assistente op cursus Dit jaar staat bij ons (deels) in het teken van het gebit en…
Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coachGeslaagd! De afgelopen acht maanden volgde dierenarts Gon Vandenbergh de opleiding ‘Van Leider naar Coach’.…
Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Veel huisdieren uit Oekraïne zullen worden opgevangen door vrienden, familie of een gastgezin. Ook bij het zorgen voor iemands dier…