Skip to content
pet-10

Afgelopen dinsdag hadden we dienst. Een patiëntje, een pup, in shock. De eigen dierenartsen hadden al zo hard gevochten, maar de pup was verloren… Het dier was via marktplaats aangeboden met een boekje uit het Oostblok. We zien en horen het steeds meer. Pups uit het buitenland met valse papieren. Daarin staat dan, net als bij deze, dat de leeftijd 12 weken is. En dat is dus illegaal en hartstikke gevaarlijk.

Marktplaats

Alstublieft!!! Doe het niet!!!! Koop geen pup via marktplaats. Koop geen pup jonger dan 15 weken met papieren uit het buitenland (ook niet uit België). En als de pup wel uit Nederland komt, kijk dan goed in het vaccinatie-boekje of deze niet toch uit het buitenland komt. Koop ze niet want ze zijn niet goed gevaccineerd. Het kan zelfs levensgevaarlijk voor u als koper zijn! Er mag dan staan dat ze rabiës (hondsdolheid) geënt zijn, maar de rabies werkt niet als deze gegeven is onder de leeftijd van 3 maanden. Dus die pup kan rabiës onder de leden hebben. Dodelijk. Ook voor u als de pup u bijt. Een pup mag pas reizen als hij/zij 3 weken geleden tegen rabiës geënt is, en die enting mag pas gegeven worden op 3 maanden leeftijd. Er zijn zoveel problemen bij puppies die uit het buitenland komen.

Alle rassen beschikbaar

Niet alleen op marktplaats gaat het mis. We zien ook steeds meer websites die allerlei rassen tegelijk aanbieden. Van een Duitse Herder tot een Chihuahua, per direct beschikbaar, nu ophalen of zelfs thuis afgeleverd. De websites ziet u als eerst in Google, en zien er mooi en gelikt uit. Ook de prijzen zijn niet mals. Soms kost een puppy wel 3.000 euro. Maar alstublieft!! Wees gewaarschuwd!! Hier zitten slimme marketing mensen achter die alleen maar denken aan geld. En echt niet aan het welzijn van de pups, laat staan de moederdieren. Trap er niet in.

Waar moet u wel op letten bij de aanschaf van een pup?

  1. Begin met goed onderzoek, nog voor u op zoek gaat naar een pup. Lees u goed in op de website van het LICG. Begin bij het artikel: Herken de foute fokker. En lees ook de Puppy Checklist goed door.
  2. En dan misschien wel het belangrijkste, wat we tegenwoordig lijken te vergeten bij het aanschaffen van een huisdier: heb geduld. Een pup direct afhalen? Dat is foute boel. Neem de tijd om een pup te vinden die bij u en uw leven past. Goed contact met een fokker of dierenasiel is een belangrijk onderdeel.
  3. Wees kritisch. Durf vragen te stellen over de ouders, de socialisatie en hoe de pup opgroeit. Het is moeilijk om bij de zoektocht naar een schattige pup ook objectief te blijven. Maar o zo belangrijk.
  4. Zoek een erkende fokker en lees ook hier goed de website door voor u contact opneemt. Of houd dierenasiels in de omgeving in de gaten. Ook zij hebben regelmatig pups die een huis zoeken.
  5. Onthoud altijd: liever nu meer geduld en misschien een keer teleurstelling omdat u geen goed gevoel bij de situatie heeft, dan de ellende van een zieke of slecht geocialiseerde pup uit de broodfok. Zo wordt de hele industrie in stand gehouden en het is in en in triest voor u als eigenaar. Denk aan de lange termijn: nu meer moeite en geduld, straks een leuke, gezonde pup uit een goed huis.

Meer berichten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit: voeding, snacks en andere producten We hebben het gehad over het gebit schoonmaken en schoon houden door tanden…
Het Gebit - op cursus

Het Gebit - op cursus

Het Gebit: dierenarts en assistente op cursus Dit jaar staat bij ons (deels) in het teken van het gebit en…
Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coachGeslaagd! De afgelopen acht maanden volgde dierenarts Gon Vandenbergh de opleiding ‘Van Leider naar Coach’.…
Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Veel huisdieren uit Oekraïne zullen worden opgevangen door vrienden, familie of een gastgezin. Ook bij het zorgen voor iemands dier…