Skip to content
Blog-Beeld-Corgi-Vakantie

Ik ga op vakantie en neem mee… de hond natuurlijk! Of kat, dat kan natuurlijk ook. Maar voor je de koffers pakt, is het belangrijk te controleren of je dier wel mee mag. Zijn alle vaccinaties nog geldig? Heeft het land van bestemming extra eisen? En hoe zit het met de luchtvaartmaatschappij?

Paspoort en chip

Voor onze huisdieren is een erkent Europees paspoort verplicht. Ze moeten ook een microchip hebben.

Rabiës / hondsdolheid

Als je met je hond, kat of fret de grens over gaat, moet in ieder geval de rabiësvaccinatie gegeven zijn. Voor de meeste Europese landen minimaal 21 dagen van te voren. Dit is niet alleen belangrijk voor de douane, ook voor je dier. Rabiës komt in Nederland niet voor maar in het buitenland wel. Een vaccinatie is drie jaar geldig. De onderste datum in het paspoort is tot wanneer de vaccinatie geldig is. Deze moet dus in de toekomst liggen. Let op: is de vaccinatie niet meer geldig? Dan kan het dier aan de grens geweigerd worden, of zelfs worden ingenomen en in quarantaine worden gezet. Waar en voor hoe lang dat is, weten we niet.

Voor dieren jonger dan 3 maanden gelden andere eisen. Ook kunnen aanvullende eisen per land verschillen. Controleer dit altijd voor je boekt of vertrekt.

Buiten Europa

Reis je buiten Europa of ga je het water over, controleer dan de extra eisen van het land. Vaak is een gezondheidsverklaring van de dierenarts nodig. Soms moet de hond of kat ook door de dierenarts ontwormd worden.

Wormen, teken, zandvliegjes

Waar de reis ook heen gaat – België, Frankrijk, Duitsland of nog zuidelijker of oostelijker – de hartworm en de vossenlintworm liggen op de loer. De vossenlintworm kan ook voor ons gevaar opleveren als je dier deze krijgt en gaat uitscheiden. Ontworm daarom de dag van vertrek terug naar Nederland met een goed werkend middel. Herhaal dit na 3 weken.

Als je naar zuidelijke landen onder Parijs gaat, weet dan dat er een risico is op ‘tropische ziekten’. Deze worden overgedragen door teken, zandvliegjes en muggen. Bescherm je dier hiertegen met een tekenband, druppels in de nek of tabletten.

Ga je naar een bosrijke omgeving? Bescherm je dier dan goed tegen teken. Wij hebben de beste middelen van het moment in huis.

Met het vliegtuig

Voor de hond of kat mee mag in het vliegtuig, is soms ook nog wat papierwerk nodig. Informeer op tijd bij de luchtvaartmaatshappij wat de eisen zijn, dit kan per bedrijf verschillen. Let ook goed op de eisen van een bench / mand.

Pension

Het kan natuurlijk ook dat de hond of kat naar het pension gaat. Ook dan moeten de vaccinaties geldig zijn, ook de vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest. Elk pension kan daar eigen eisen in stellen. In het paspoort kun je zien of de vaccinatie nog geldig is. Er staan meestal 2 vakjes met een datum. De eerste datum is de dag dat de vaccinatie is gegeven. De onderste datum is tot wanneer de vaccinatie geldig is. Deze moet dus in de toekomst liggen.

Twijfel je? Bel ons dan even. Vaccinaties die bij ons zijn gegeven staan in de computer. Wij zoeken uit of ze nog geldig zijn en of er nog iets anders nodig is.

Meer berichten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit: voeding, snacks en andere producten We hebben het gehad over het gebit schoonmaken en schoon houden door tanden…
Het Gebit - op cursus

Het Gebit - op cursus

Het Gebit: dierenarts en assistente op cursus Dit jaar staat bij ons (deels) in het teken van het gebit en…
Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coachGeslaagd! De afgelopen acht maanden volgde dierenarts Gon Vandenbergh de opleiding ‘Van Leider naar Coach’.…
Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Veel huisdieren uit Oekraïne zullen worden opgevangen door vrienden, familie of een gastgezin. Ook bij het zorgen voor iemands dier…