Skip to content
Blog-Beeld-Kantelraam-Kat

Twee weken geleden kwam poes Stippie per ongeluk tussen een kantelraam terecht. Ze zat helemaal klem. Toen haar baasjes haar vonden zijn ze meteen naar ons toe gekomen. Stippie was verlamd aan de achterkant. Helaas komt dit regelmatig voor.

We laten kantelramen (of kiepramen) vaak lekker open als we op pad of naar bed gaan. Katten zijn nieuwsgierig of springen achter een vliegje aan en zakken tussen het raam en kozijn naar beneden. Ze komen er zelf onmogelijk uit. Soms duurt het uren voordat mensen de kat vinden.

Verlamd

Stippie was verlamd aan de achterkant, maar de dierenarts zag een kleine kans op herstel. We hebben haar behandeld met medicatie en een nacht in de praktijk gehouden. In haar opnamehokje kon ze bijkomen, uitrusten en hopelijk iets herstellen. De volgende ochtend ging het een heel, heel klein beetje beter. We hebben haar nog een dag en nacht in de praktijk gehouden, waar ze liet blijken dat ze niet van plan was op te geven.

Vechter

Ondanks dat ze niet kon staan of lopen, bleef Stippie een heerlijke druktemaker (lees: kletsen, kletsen, kletsen). Ze at als een dijkwerker en deed haar best om op te staan en te bewegen. Ook het ziekebezoek van haar baasjes deed haar goed. De volgende dag ging ze weer ietsjes beter: de kracht in haar achterpoten kwam langzaam terug. Ze mocht mee naar huis, maar moest de komende tijd in een kleine bench blijven. Dat was voor Stip en haar baasjes niet altijd even makkelijk, het liefst rende Stippie alweer door het huis.

Lange adem

Weer een week verder gaat het met Stippie gelukkig elke dag een beetje beter. Het gevoel in de achterpootjes komt steeds meer terug. Tijdens haar controlebezoek lukte het om een beetje op haar achterpoten te staan en een paar stapjes te lopen. Wat een opluchting! Ze mag uit haar bench om weer voorzichtig door het huis te banjeren. De komende maand houden we contact en zien we haar terug voor een evaluatie. Stippie heeft echt geluk gehad!

Voorkomen beter dan genezen

Een kantelraam of kiepraam kan dus levensgevaarlijk zijn voor katten. Doe ze dicht als er niemand thuis (of wakker) is, of monteer er iets voor zodat er niet bij kunnen. Online zijn hiervoor verschillende hulpstukken te vinden. Mocht u vragen of tips hebben, neem dan contact met ons op.

Meer berichten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit: voeding, snacks en andere producten We hebben het gehad over het gebit schoonmaken en schoon houden door tanden…
Het Gebit - op cursus

Het Gebit - op cursus

Het Gebit: dierenarts en assistente op cursus Dit jaar staat bij ons (deels) in het teken van het gebit en…
Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coachGeslaagd! De afgelopen acht maanden volgde dierenarts Gon Vandenbergh de opleiding ‘Van Leider naar Coach’.…
Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Veel huisdieren uit Oekraïne zullen worden opgevangen door vrienden, familie of een gastgezin. Ook bij het zorgen voor iemands dier…