Skip to content
Blog-Beeld-Hond-Uit-Buitenland

We zien in de praktijk steeds meer honden uit het buitenland. Geadopteerd uit landen als Spanje, Griekenland, Roemenië, etc. Ze krijgen hier een tweede kans. Voor u als eigenaar is het belangrijk om te weten dat er in deze landen andere ziektes voorkomen dan in Nederland. Honden kunnen jarenlang besmet zijn zonder dat we klachten zien. De Faculteit van Diergeneeskunde raadt daarom aan om deze honden op een aantal ziektes te testen.

De ziektes waar we over spreken, worden overgebracht door muggen, teken en zandvliegjes. Deze insecten bevatten in warme landen verschillende infectieziektes. Het is daarom belangrijk om de hond bij aankomst in Nederland meteen goed tegen deze parasieten te behandelen. Dit kan eenvoudig met een pipet of tablet. Wij hebben dit in huis.

Onzichtbare ziektes

De meeste ziektes uit het buitenland zijn lang onzichtbaar. Tegen de tijd dat we de (ernstige) klachten zien, is de behandeling vaak intensief en de kans op klinisch herstel minder groot. Daarom is het verstandig te testen met een bloedonderzoek. Afhankelijk van waar de hond vandaan komt, testen we op: hartwormlongwormehrlichia en mogelijk op leishmania en babesia. Als de hond een van deze infectieziektes heeft, is een vroege behandeling meestal de beste keus. Bij sommige ziektes geldt dit ook als de hond (nog) geen klachten heeft.

Testen door een bloedonderzoek

Vaak doet de stichting van wie de hond is overgenomen al een bloedtest voor vertrek naar Nederland. Helaas kan het dat de hond dan negatief test, maar toch een infectieziekte bij zich draagt. Daarom doen we het bloedonderzoek 9 maanden nadat de hond naar Nederland is gekomen. Op de praktijk nemen we wat bloed af en sturen dit naar een extern laboratorium. Als een uitslag positief is, maken we meteen een behandelplan. Het bloedonderzoek is kostbaar, daarom bespreken we dit het liefst al van te voren met u. Neem vooreen prijsopgave contact met ons op.

Korte uitleg buitenland ziektes

We lichten de meest voorkomende ziektes hieronder kort toe. De dierenarts kan u hier natuurlijk meer over vertellen, of heeft dit al gedaan. U kunt ons altijd bellen om een afspraak met haar te maken.

Hartworm

Hartworm komt wereldwijd voor en wordt overgebracht door de mug. De overgebrachte kleine wormpjes (microfilariën) kunnen 4-6 maanden in het bloed overleven. Daar groeien ze uit tot larven en volwassen wormen. Die worden tot wel 5 jaar oud en 20-30 cm lang. Ze vreten zich door bloedvaten, hart en longen. Een hond kan jarenlang hartworm hebben zonder klachten. Als er klachten komen, zijn deze ernstig. De behandeling is intensief en kostbaar. Als de hond al zichtbare klachten heeft, is de kans op overlijden groot.

Longworm / Franse hartworm

Longwormen komen niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland voor. De meest voorkomende soorten bij honden zijn de Franse Hartworm en Oslerus osleri. Larven worden overgebracht door het eten van slakken, kikkers, muizen en vogels. De wormen reizen via lever en darmen naar de longen van de hond. Daar richten ze veel schade aan. De behandeling hangt af van de ernst van de klachten. Bij weinig klachten kan een hond van longworm herstellen. Zonder behandeling is longworm dodelijk.

Ehrlichia

Ehrlichia is een ziekte van de witte bloedcellen. Deze wordt overgebracht door teken. De ziekte komt onder meer voor in Spanje, Portugal, Italië en Griekenland. Honden kunnen vrij snel na infectie ziek worden, maar ook pas jaren later. Klachten zijn onder andere: koorts, punt- en neusbloedingen, lusteloosheid, gewichtsverlies, verstoring van het evenwichtsorgaan en heftige ontstekingen in het lichaam. Als het op tijd wordt behandeld, kan een hond van ehrlichia herstellen. Het kan ook dat klachten altijd terug blijven komen, bijvoorbeeld bij een lagere weerstand. Zonder behandeling is ehrlichia dodelijk.

Leishmania

Leishmania is een parasiet die wordt overgebracht door zandvliegen. Deze komen voor in het Middenlandse Zeegebied. Het kan jaren duren voor een hond met leishmania ziek wordt. Dan zien we ernstige vermagering, verzwakking en huidklachten. Zonder behandeling is de kans op overlijden groot. Met de juiste behandeling is leishmania goed te beheersen, maar niet te genezen.

Babesiose

Babesia is een bloedparasiet die wordt overgebracht door teken. Deze komt voor in warme landen zoals Spanje, Portugal, Frankrijk, Midden- en Oost-Europa tot aan het Baltische gebied. De parasiet maakt rode bloedcellen kapot en veroorzaakt zo bloedarmoede. Een hond kan van babesia genezen, maar daar is soms intensive care-opname of een bloedtransfusie voor nodig. Het kan dat de hond zelf na deze kostbare behandelingen altijd klachten blijft houden. Zonder behandeling is babesiose dodelijk.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het bloedonderzoek of wilt u dat de dierenarts uw hond nakijkt? Bel ons dan voor het maken van een afspraak.

Meer berichten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit: voeding, snacks en andere producten We hebben het gehad over het gebit schoonmaken en schoon houden door tanden…
Het Gebit - op cursus

Het Gebit - op cursus

Het Gebit: dierenarts en assistente op cursus Dit jaar staat bij ons (deels) in het teken van het gebit en…
Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coachGeslaagd! De afgelopen acht maanden volgde dierenarts Gon Vandenbergh de opleiding ‘Van Leider naar Coach’.…
Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Veel huisdieren uit Oekraïne zullen worden opgevangen door vrienden, familie of een gastgezin. Ook bij het zorgen voor iemands dier…