Skip to content
Blog-Beeld-Bloeddruk-Kat

In april volgde dierenarts Vandenbergh en assistente Wilma een nascholing over hoge bloeddruk bij de kat. We hebben veel geleerd en passen dit meteen toe. Lees hier meer over deze ernstige, haast onzichtbare ziekte. Ook wel hypertensie.

Sluipmoordenaar

Vaak merk je niet veel aan een kat met een hoge bloeddruk. Onze katten zijn van nature heel goed in het verbergen van pijn en ongemakken. Deze stille ziekte wordt ook wel ‘de sluipmoordenaar’ genoemd. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 katten een hoge bloeddruk heeft. Dat is even schrikken. Want de ziekte is moeilijk te zien maar heeft ernstige gevolgen.

Onzichtbare schade

Het kan veel schade aanrichten aan de vitale organen: het hart, de nieren, bloedvaten, hersenen en ogen. We zien bijvoorbeeld nierfalen, verlamming door hersenbloeding of plotselinge blindheid.  Hypertensie komt vooral voor bij katten van 10 jaar en ouder. Meestal gaat het samen met andere ziektes: zo’n twee derde heeft ook chronische nierziekte. Ook katten met schildklierproblemen kunnen last hebben. Na of tijdens de behandeling stabiliseert de schildklier, en kan de hoge bloeddruk opspelen.

Hypertensie kat

Bloeddruk meten

Gelukkig is een hoge bloeddruk goed te meten en te behandelen. Het meten gebeurt gewoon op de praktijk, in een rustige ruimte. Als de bloeddruk inderdaad verhoogd is, starten we een behandelplan. Als de bloeddruk goed is, adviseren we om de meting jaarlijks te herhalen. Zo verhogen we de kwaliteit en de lengte van het leven van uw kat.

Bloeddrukmeting kat

Als hoge bloeddruk niet behandeld wordt, heeft het veel effect op het leven van de kat. Hij zal zich steeds slechter gaan voelen. Behandeling is altijd noodzakelijk; hypertensie is voor katten net zo ernstig als voor mensen.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Bel ons op 070-3835205 of loop even binnen tijdens onze openingstijden.

Meer berichten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit: voeding, snacks en andere producten We hebben het gehad over het gebit schoonmaken en schoon houden door tanden…
Het Gebit - op cursus

Het Gebit - op cursus

Het Gebit: dierenarts en assistente op cursus Dit jaar staat bij ons (deels) in het teken van het gebit en…
Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coachGeslaagd! De afgelopen acht maanden volgde dierenarts Gon Vandenbergh de opleiding ‘Van Leider naar Coach’.…
Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Veel huisdieren uit Oekraïne zullen worden opgevangen door vrienden, familie of een gastgezin. Ook bij het zorgen voor iemands dier…