Skip to content
Blog-Beeld-Hond-Ijsje

Waar wij maar wat graag met een cocktail in ons hand de zon op zoeken, hebben dieren vaak veel last van de warmte. Help ze daarom goed de hitte door met onze tips. 

Tips voor honden

Geef je trouwe viervoeter voldoende schaduw, vers drinkwater en rust. Vermijdt druk spelen, rennen en fietsen met de hond (ook i.v.m. hitte van het asfalt). Gek doen komt later wel weer, als het koeler is. Wij kunnen speciale vesten bestellen waarmee je hond gedurende de dag lekker koel blijft. Bel ons voor meer info.

cool vest hond zomer

Laat je hond in de hitte noooooit in de auto achter!! Ook niet voor 5 minuutjes, ook niet met het raampje open, ook niet in de schaduw. Dit is echt levensgevaarlijk!

Let op: zie je een hond in een auto? Bel dan de politie via 1-4-4 (red een dier) of als het echt spoed is: bel 1-1-2. Sla niet zomaar de ruit in maar wacht op instructie. Kijk goed naar de hond. Als deze niet of nauwelijks meer op je reageert, is hoge spoed geboden! Kun je bij de hond? Leg deze dan zo snel mogelijk in de schaduw (weg uit de hitte) of een koele binnenruimte en bel 1-4-4 of de spoeddierenarts. Begin vast met koelen door natte (maar geen ijskoude) doeken om hem te wikkelen, en kleine slokjes water te laten drinken. Volg verder instructies van de politie, dierenarts of dierenambulance.

Tips voor katten

De meeste katten zoeken zelf een koele plek op. Maar soms is het daar ook in huis te warm voor. Zorg daarom voor voldoende drinkwater. Op een of andere manier vinden katten bewegend water altijd véél lekkerder dan hun eigen water. Je kunt een speciale waterfontein aanschaffen. Zet een extra bakje op het balkon, of laat de kraan af en toe een beetje voor ze lopen. Alle beetjes helpen.

Voor katten met een lange, dikke vacht scheelt het om ze even goed uit te borstelen. Bijvoorbeeld met de furminator (hele fijne kam waarmee je veel ondervacht weghaalt). Of laat ze helemaal scheren bij ons.

Let ook extra goed op dat je je kat niet per ongeluk opsluit in een kamer of een kast. Ook ramen op kiepstand kunnen gevaarlijk zijn. Sommige katten komen daartussen klem te zitten omdat ze naar buiten willen.

waterfontein kat

Tips voor knagers en konijnen

Konijnen, cavia’s, ratten, hamsters en andere knagers zijn geen fan van hitte. Zorg voor voldoende schaduwplekken. Buiten kan het helpen om een nat, wit laken over het hok te leggen. Haal deze wel weer weg zodra ie opgedroogd is!

Koude stukjes fruit zullen ook gewaardeerd worden door je kleine vriend. Of schaf een speciale koelmat of icepod aan. Deze zijn ‘knaagproof’ en blijven uren lekker koel.

konijn koelsteen

Tips voor vogels

Ook vogels houden niet van tropische temperaturen. Schaduw is het allerbelangrijkst. Buiten kan het helpen om een nat, wit laken over de kooi te leggen. Haal deze wel weer weg zodra ie is opgedroogd!

Daarnaast worden ook vogeltjes blij van koud fruit. Of geef ze een lekker koel bakje water om in te badderen. Ook leuk: spray ze af en toe lekker nat met een waterspuit op nevelstand. Zin om te knutselen? Maak dan een douche van een plastic fles. Vinden ze heerlijk!

vogel douche

Meer berichten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit: voeding, snacks en andere producten We hebben het gehad over het gebit schoonmaken en schoon houden door tanden…
Het Gebit - op cursus

Het Gebit - op cursus

Het Gebit: dierenarts en assistente op cursus Dit jaar staat bij ons (deels) in het teken van het gebit en…
Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coachGeslaagd! De afgelopen acht maanden volgde dierenarts Gon Vandenbergh de opleiding ‘Van Leider naar Coach’.…
Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Veel huisdieren uit Oekraïne zullen worden opgevangen door vrienden, familie of een gastgezin. Ook bij het zorgen voor iemands dier…