Skip to content
Blog-Beeld-Lelie

Met dit mooie weer vullen we ons huis maar wat graag met bloemen. Maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: lelies zijn zeer giftig voor katten. Het stuifmeel (wat op de vacht komt en later wordt opgelikt) zorgt voor acuut nierfalen. Dit gaat snel en heeft vaak een dodelijke afloop. Er zijn ook aardig wat planten waar je kat niet tegen kan.

Symptomen van een vergiftigd dier

Een kat die vergiftigd is, kan de volgende symptomen laten zien: plotseling ziek en sloom, ernstige diarree, veel overgeven, ernstige irritatie van de huid en slijmvliezen, buikpijn, gebrek aan eetlust, futloos, geen zin in contact/spelen, opgezwollen tong en/of bleek tandvlees en stuiptrekkingen.

Bij ernstige vergiftiging (bijvoorbeeld door lelies) is tijd essentieel. Wacht niet en bel direct de dierenarts. Geef als het lukt de naam van de plant door aan de praktijk. We kunnen niet altijd meer iets doen, maar snel handelen is zeer belangrijk. 

Giftige bloemen

Lelies, aloë vera, dieffenbachia, chrysanten en de sansevieria zijn bloemen en planten die je als katteneigenaar niet in huis wil hebben. Deze zijn het giftigst. Twijfel je? Informeer dan altijd bij de bloemist, tuincentrum of online of de bloemen/planten kwaad kunnen. Als je denkt dat je kat vergiftigd is, bel dan meteen de praktijk of het spoednummer.

Giftige huisplanten

Sommige planten kunnen vooral kwaad als ze gegeten worden. Dit geldt voor veel binnenplanten. Meestal heeft dit een vervelend effect op het maag- en darmkanaal. De klachten zijn minder ernstig dan van lelies. Toch is het verstandig om goed te onderzoeken of een plant wel of geen kwaad kan voor je kat.

Kerstboom en kerstster

Ook in de winter is het opletten geblazen. De kerstboom en de kerstster zijn namelijk enorm giftig voor katten. De meeste katten zullen niet zo snel iets met de planten doen, maar het kan dat ze iets willen eten om te braken. Vooral katten met haarballen doen dit wel eens. Voor de zekerheid kun je ze maar beter niet in huis hebben, of zéér goed opletten.

Lijst van giftige planten

Download hier een lijst met giftige kamer- en tuinplanten. De lijst is zorgvuldig samengesteld maar misschien niet compleet. Vraag bij twijfel altijd iemand van het tuincentrum / de bloemist / een dierenartspraktijk om advies.

Meer berichten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit: voeding, snacks en andere producten We hebben het gehad over het gebit schoonmaken en schoon houden door tanden…
Het Gebit - op cursus

Het Gebit - op cursus

Het Gebit: dierenarts en assistente op cursus Dit jaar staat bij ons (deels) in het teken van het gebit en…
Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coachGeslaagd! De afgelopen acht maanden volgde dierenarts Gon Vandenbergh de opleiding ‘Van Leider naar Coach’.…
Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Veel huisdieren uit Oekraïne zullen worden opgevangen door vrienden, familie of een gastgezin. Ook bij het zorgen voor iemands dier…