Skip to content
Gebit kat

Het gebit is een belangrijk deel van de gezondheid van onze dieren. Als de tanden en kiezen erg vies zijn, is het verstandig ze door ons te laten schoonmaken. Hier leest u hoe zo’n gebitsbehandeling werkt.

Gebit reinigen onder narcose

Voor de behandeling van het gebit moet een dier onder narcose. Dit is nodig om alle tanden en kiezen goed te kunnen reinigen. Een wakkere hond of kat zal dit nooit toelaten. Een dag voor de afspraak sturen we vast wat informatie over de nazorg. Bij het ophalen van uw dier legt de assistente dit verder uit.

De dag van de behandeling

Katten worden ’s ochtends aangenomen door de assistente. Zij controleert ook nog even uw contactgegevens. De dierenarts kijkt naar de lichamelijke conditie en luistert naar het hart en de longen. Als alles goed is, geeft ze de narcose. De assistente brengt de kat naar zijn/haar eigen hokje in een rustige ruimte. De hokjes zijn op ooghoogte zodat we altijd zicht op het dier hebben. Hier valt de kat langzaam in slaap onder een lekkere warmtelamp.

Als u uw hond komt brengen, blijft u erbij tot hij/zij slaapt. We merken dat honden hierdoor rustiger in slaap vallen. Katten hebben juist meer rust als zij alleen gelaten worden. We spreken samen af hoe laat u uw dier op komt halen.

Veiligheid tijdens de narcose

Elke narcose brengt een risico met zich mee. Wij doen er alles aan om dit risico zo klein mogelijk te maken. Zodra het dier slaapt, brengen we een branule in. Hiermee geven we de rest van de narcose en eventuele pijnstilling direct in het bloedvat. Zo werkt de medicatie het snelst. Het dier krijgt een tube in, een buisje in de keel waarmee we de hele behandeling 100% zuurstof geven. Ook kunnen we beademen als dat nodig is. We sluiten ook de ECG aan, daarmee meten we de hartslag. Tijdens de behandeling ligt het dier op een speciale warmtemat. De assistente en dierenarts zijn altijd in de buurt.

Schoonmaken van het gebit

Als eerst kijken we de bek en het tandvlees na op bijzonderheden. Daarna wordt de bek ontsmet, schoongemaakt en de grootste brokken tandsteen worden verwijderd. Hiermee is het meest zichtbare vuil weg, maar is de bek nog lang niet écht schoon. Elke tand en kies wordt zorgvuldig schoongemaakt met een speciaal apparaat. De ultrasone trillingen verwijderen ook het onzichtbare vuil.

Soms is een tand of kies zo slecht dat deze eruit moet. Vroeger ging dat met redelijk bruut geweld, het echte trekken. Daarbij kwamen nogal wat problemen voor. Nu gebruiken we frees-technieken in combinatie met de flapmethode. De tand/kies wordt chirurgisch verwijderd met behulp van boren. Deze grote klus kost veel tijd en inspanning, maar geeft het beste resultaat.

Als het gebit helemaal schoon is, worden de tanden en kiezen gepolijst. Na een laatste ontsmetting is de behandeling klaar. Als het dier stabiel is, worden de tube en branule verwijderd. Het dier wordt in het hokje of op de speciale ligplaats gelegd om wakker te worden.

Wakker worden

In onze uitslaapruimte staat zachtjes klassieke muziek aan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dieren rustig worden van de klanken. En ook voor ons werkt het heel prettig. De ruimte is zo ingericht dat er bijna altijd zicht is op de dieren. De assistente houdt ze goed in de gaten en meet elk half uur de temperatuur.

Ophalen

Voordat u uw dier weer lekker mee naar huis neemt, krijgt u uitleg van de assistente. Zij was bij de hele behandeling en vertelt hoe het is gegaan. U krijgt het verslag mee naar huis. Als u ook medicatie mee krijgt, laat ze zien hoe en wanneer u dit moet geven. Daarna legt ze u uit waar u de rest van de dag op moet letten. Vragen die u heeft beantwoordt ze graag.

Nazorg

Na het schoonmaken van het gebit hebben dieren over het algemeen weinig last. Soms is het fijn om wat zacht voer te geven, maar dit is zeker niet altijd nodig. Wat belangrijk is, is dat er de dag van de behandeling iemand thuis is. Iemand die oplet of het dier niet misselijk is en rustig verder bijkomt van de narcose. Soms krijgt u medicijnen mee, daar staat op hoe vaak en hoeveel u moet geven.

Bij honden is het verstandig om te beginnen met tandenpoetsen. Dit helpt het gebit gezond te houden. Bij katten kan dit ook, maar is het vaak zo’n gevecht dat het geen optie is. De assistente bespreekt met u de mogelijkheden en laat zien hoe het moet.

Februari gebitsmaand

Nieuwsgierig geworden? In februari maakt u een gratis afspraak bij de assistente. Zij kijkt naar het gebit en bepaalt of een reiniging nodig is. Onze eigen patiënten ontvangen de hele maand 10% korting op de gebitsreiniging (de korting geldt niet voor eventuele extracties en medicijnen).

Bel voor het maken van een afspraak naar de praktijk: 070-3835205.

Meer berichten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit: voeding, snacks en andere producten We hebben het gehad over het gebit schoonmaken en schoon houden door tanden…
Het Gebit - op cursus

Het Gebit - op cursus

Het Gebit: dierenarts en assistente op cursus Dit jaar staat bij ons (deels) in het teken van het gebit en…
Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coachGeslaagd! De afgelopen acht maanden volgde dierenarts Gon Vandenbergh de opleiding ‘Van Leider naar Coach’.…
Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Veel huisdieren uit Oekraïne zullen worden opgevangen door vrienden, familie of een gastgezin. Ook bij het zorgen voor iemands dier…