Skip to content
Blog-Beeld-Echo-Bij-Dieren

Het is al meer dan 10 jaar geleden dat we in onze praktijk met echografie begonnen. Nu kunnen we niet meer zonder. Bijna elke dag staan wel twee tot drie plekken in de agenda gereserveerd voor een echo. Zo kunt u vaak dezelfde week nog bij ons terecht.


Verwijzing
We maken echo’s van veel van onze eigen patiënten. Maar doen dit ook voor patiënten van andere dierenartsen. Met of zonder verwijzing. U bent bij de echo en kijkt over de schouder van de dierenarts mee naar de beelden. Aan het eind krijgt u meteen de uitslag te horen. Tegen de tijd dat u de praktijk verlaat, belt dierenarts Vandenbergh de uitslag vaak al door aan uw eigen dierenarts. Ze stuurt ook een uitgebreid mailverslag. Hiermee kan de dierenarts verder met de eventuele behandeling.

Hart en buik
Dierenarts Vandenbergh kijkt met de echo naar het hart of de organen in de buik. Ze maakt foto’s en metingen van aderen en hartkleppen, of van de wanden van bijvoorbeeld de blaas en nieren. Soms is het nodig om cellen van een orgaan af te nemen voor verder onderzoek. Met behulp van de echo nemen we dan een punctie. Al met al wordt er in korte tijd grondig onderzoek gedaan. Hierna vertelt de dierenarts u meteen de uitslag en wat de mogelijke volgende stappen zijn.

U kunt ook bij ons terecht voor een zwangerschapsecho. We kunnen zien óf het dier drachtig is, en hoeveel kleintjes u ongeveer kunt verwachten.

Meer dan een operatie
Met een echo kan een totaalbeeld van het dier gemaakt worden. Vaak ziet de dierenarts zelfs meer dan tijdens een operatie. Ze kan de organen rustig van buitenaf bekijken. Als er dan alsnog geopereerd moet worden, weet ze precies waar ze moet zijn. Dit scheelt tijd en dat is beter voor de genezing van het dier.

Zomerkapsel
Met een echo kunnen we niet door haren en lucht heen kijken. Dat betekent dat we het dier vooraf moeten scheren. Gelukkig groeit het weer aan.

Zonder narcose
Dieren vinden de echo meestal helemaal niet erg. Ook het scheren laten ze in de meeste gevallen goed toe (ook katten!). Het helpt natuurlijk dat u er als eigenaar de hele tijd bij bent. Alleen als een dier echt niet te benaderen is, is een roesje nodig. Als u zeker weet dat uw kat zich niet laat aanraken of vasthouden, meldt dit dan bij het maken van de afspraak. Dan krijgt u van ons een kalmerend medicijn om vooraf te geven.

Bel voor het maken van een afspraak naar de praktijk: 070-3835205.

Meer berichten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit: voeding, snacks en andere producten We hebben het gehad over het gebit schoonmaken en schoon houden door tanden…
Het Gebit - op cursus

Het Gebit - op cursus

Het Gebit: dierenarts en assistente op cursus Dit jaar staat bij ons (deels) in het teken van het gebit en…
Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coachGeslaagd! De afgelopen acht maanden volgde dierenarts Gon Vandenbergh de opleiding ‘Van Leider naar Coach’.…
Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Veel huisdieren uit Oekraïne zullen worden opgevangen door vrienden, familie of een gastgezin. Ook bij het zorgen voor iemands dier…