Skip to content
De korte snuit wordt langer

Ze zijn lief, grappig en ontzettend leuk. De mopshond, Franse en Engelse buldog, de cavalier king charles spaniel en zoveel meer rassen met een korte snuit. Maar we weten ook allemaal dat die korte neusjes eigenlijk ontzettend zielig zijn. Gelukkig komt daar langzaamaan verandering in. En die zien we al op de praktijk!

Fokverbod

Sinds maart 2019 mogen honden met een extreem korte snuit niet meer gefokt worden. De snuit moet nu minimaal 1/3e van de kop zijn. Vanaf oktober 2019 kunnen fokkers hierop gecontroleerd worden door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Goed nieuws voor alle toekomstige mopsen, bullen, boxers, cavaliers, maltezers, pekinezen, shih tzu’s, alle kruisingen hiervan en natuurlijk voor de toekomstige baasjes.

snuit mopshond

Nieuwe mops

Wij hebben zo’n ‘nieuwe mops’ met langere snuit al op de praktijk gezien. Een Engelse mops met een deeltje Beagle, voor de langere neus. Wat een dotje! Nog steeds leuk, lief en super schattig. Maar vooral een stuk gezonder. Dat belooft veel goeds voor de toekomst.

mops lange snuit

Goedkoop is duurkoop

Helaas houdt niet iedere fokker zich aan de regels. Er wordt zelfs beweerd dat de extreem korte snuit niks met een slechte ademhaling te maken heeft. Onzin natuurlijk. Ook worden veel hondjes uit het buitenland geïmporteerd van broodfokkers. Deze fokkers kennen maar één regel: geld verdienen. De gezondheid van deze hondjes is niet belangrijk, en dat zien wij op de praktijk terug. Onthoud in deze: goedkoop is duurkoop. Deze hondjes hebben vaak veel medische zorg nodig en die kosten kunnen hoog oplopen.

Puppy-checklist

Hoe schattig elke pup ook is, wees krititsch bij de aanschaf van een (ras)hond. Is het huis schoon, zitten de hondjes binnen en niet in een schuur, is de moederhond aanwezig, zien de hondjes er goed uit, maken ze geen geluid met ademhalen, zijn er niet veel verschillende rassen pups aanwezig? Val niet blind voor een puppy, maar doe onderzoek en ga weg als het niet goed voelt. Dit is moeilijk, maar uiteindelijk beter. Lees van te voren goed de puppy-checklist door en heb geduld.

Meer informatie

Meer lezen over het fokverbod of de problemen van honden met een korte snuit? Er is veel informatie te vinden. Let daarom altijd goed op de bron van een artikel, die moet betrouwbaar zijn.

Meer berichten

New rules for importing a dog to The Netherlands

New rules for importing a dog to The Netherlands

If you bring your dog to The Netherlands, and it stays here for longer than three months, you must have…
Corona maatregelen november

Corona maatregelen november

*For English, see below* Onze verplichte en geadviseerde maatregelen vanaf 8 november 2021 vindt u hieronder:   Houd u alstublieft aan…
Spoedgeval per augustus naar Evidensia

Spoedgeval per augustus naar Evidensia

Vanaf 01-08-2021 kunt u met een spoedgeval buiten onze openingstijden voortaan terecht bij Dierenziekenhuis Evidensia Den Haag. Eerder draaiden wij…
Jonge vogeltjes

Jonge vogeltjes

Een jong vogeltje werd bij ons gebracht. Een dame uit de buurt had het op straat gevonden en bezorgd in…