Skip to content
Blog-Beeld-Chip-Checken

Veel van onze huisdieren zijn gechipt. Dat is heel fijn, mochten ze ontsnappen of verdwalen. Maar is de chip van uw huisdier ook goed geregistreerd bij een databank? En kloppen de adresgegevens en telefoonnummers nog? We leggen u uit hoe u dit makkelijk zelf kunt controleren.

Als uw dier bij ons gechipt wordt, registreren wij deze voor u bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Als uw dier al eerder gechipt is, controleer dan zelf of de chip ook wel geregistreerd staat. Een belangrijke taak, die maar een paar minuten tijd kost. Want als deze niet is geregistreerd, komen er bij het uitlezen geen gegevens naar voren. De chip heeft dan eigenlijk geen functie. Let op: de registratie geldt per land, dieren uit het buitenland die daar al geregistreerd zijn moeten hier opnieuw geregistreerd worden.

Zelf het chipnummer controleren

  • Ga naar www.chipnummer.nl.
  • Voer hier het unieke chipnummer van uw huisdier in. Dit is een lang nummer, dat meestal begint met 5282. U vindt het in het paspoort van uw huisdier.
    • Kunt u het niet vinden? Stuur ons dan een mailtje, dan zoeken wij het voor u op in onze computer.
  • Na het invoeren ziet u óf en waar de uw huisdier geregistreerd staat. Ook ziet u een aantal van de gegevens die erbij horen.
  • Wilt u de gegevens helemaal inzien of aanpassen (bijvoorbeeld als u verhuisd bent of een nieuw nummer hebt), kijk dan op de website van de genoemde databank.

Geen registratie bij een databank

Als er geen databank naar voren komt, is de chip niet geregistreerd. Dit betekent dat er geen gegevens naar voren komen als uw dier wordt gevonden. De chip heeft zo eigenlijk geen functie. Het is belangrijk om deze alsnog te registreren. Dit kunt u makkelijk zelf doen, bijvoorbeeld bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Kies voor ‘nu registreren’.

Hoe werkt een chip?

Een chip is zo groot als een rijstkorrel en wordt onderhuids bij het dier ingebracht. Elke chip bevat een uniek nummer. Bij de registratie worden uw naam, adres en telefoonnummer(s) hieraan gekoppeld. Dierenartsen, -asiels of de dierenambulance kunnen met een speciaal apparaat de chip uitlezen en zo uw gegevens achterhalen. Jaarlijks vinden veel huisdieren dankzij de chip hun weg naar huis weer terug.

Meer berichten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit: voeding, snacks en andere producten We hebben het gehad over het gebit schoonmaken en schoon houden door tanden…
Het Gebit - op cursus

Het Gebit - op cursus

Het Gebit: dierenarts en assistente op cursus Dit jaar staat bij ons (deels) in het teken van het gebit en…
Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coachGeslaagd! De afgelopen acht maanden volgde dierenarts Gon Vandenbergh de opleiding ‘Van Leider naar Coach’.…
Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Veel huisdieren uit Oekraïne zullen worden opgevangen door vrienden, familie of een gastgezin. Ook bij het zorgen voor iemands dier…