Tandverzorging voor huisdieren

Mondhygiëne is een erg belangrijk deel van de totale hygiëne van uw dier. Daarom besteden wij daar veel aandacht aan. Wat belangrijk is om te weten, is dat uw dier veel gezondheidsklachten kan krijgen doordat hij/zij een slecht gebit heeft. Daarnaast heeft uw dier ook last van de ontsteking van het tandvlees en de rotte tanden. U heeft vaak vooral last van de stank.

Februari gebitsmaand

Tijdens het consult kijkt de dierenarts altijd het gebit van uw dier na. Bij honden kunt u het advies krijgen om zelf te beginnen met tanden poetsen. Bij de kat is poetsen vaak geen optie, maar kunt u wel het gebit masseren. Voer speciaal ontwikkeld voor een gezonder gebit, is aanvullend een goede optie.
Met het poetsen of masseren van de tanden en speciaal voer helpt u de gezondheid van het gebit te behouden. Helaas kunnen we de vorming van tandsteen niet geheel voorkomen.

Als er erg veel tandsteen in de bek aanwezig is, en/of ontstekingen aan tandvlees of tandwortels zijn, adviseert de dierenarts een gebitssanering. Hiervoor kunt u een afspraak maken. We brengen uw dier dan onder narcose en verwijderen overal in de bek zorgvuldig het tandsteen. Hiervoor gebruiken we speciale instrumenten. Met onze bewakingsapparatuur krijgt uw dier constant de beste zorg, net als bij een operatie. We geven 100% zuurstof via een tracheotube in de keel, houden de hartslag bij met de ECG-meter en uw dier ligt lekker op een warmtemat. Onze paraveterinairen zijn constant in de buurt. Voor, tijdens en na de ingreep.

Helaas moeten er ook wel eens tanden of kiezen getrokken worden. Vroeger ging dat met redelijk bruut geweld: het echte trekken. Daarbij konden er nogal wat complicaties voorkomen. Met behulp van bijscholingen maken we in onze praktijk gebruik van freestechnieken in combinatie met ‘flapmethode’. Hierbij wordt de tand/kies chirurgisch met behulp van boren verwijderd.

Na het reinigen van het gebit worden alle tanden gepolijst en de totale mond  wordt met chloorhexidine behandeld. Zo verminderen we de vele bacteriën, die aanwezig waren door het slechte gebit.

Start typing and press Enter to search