Gebit hond en kat verzorgen

Het is belangrijk om te weten dat uw dier veel gezondheidsklachten kan krijgen door een slecht gebit. Daarnaast heeft een dier last van de ontsteking van het tandvlees en de rotte tanden. U heeft vaak vooral last van de stank.

Tanden poetsen en masseren

Tijdens het consult kijkt de dierenarts altijd het gebit van uw dier na. Bij honden adviseren we vaak dat u begint met tanden poetsen. Bij de kat is poetsen vaak geen optie, maar kunt u wel het gebit masseren.

Speciaal ontwikkeld voer voor een gezonder gebit is aanvullend een goede optie. Met het poetsen of masseren van de tanden en speciaal voer helpt u het gebit gezond te houden. Helaas kunnen we de vorming van tandsteen niet helemaal voorkomen.

Schoonmaken onder narcose

Bij erg veel tandsteen in de bek of ontstekingen aan tandvlees of -wortels adviseert de dierenarts een gebitssanering. Dit gebeurt onder narcose. Met speciale instrumenten verwijderen we overal zorgvuldig het tandsteen, tot ver acherin de bek.

Onze bewakingsapparatuur geeft uw dier constant de beste zorg, net als bij een operatie. We geven 100% zuurstof in de keel, kunnen beademen als dat nodig is, houden de hartslag bij met de ECG-meter en uw dier ligt lekker op een warmtemat. Onze paraveterinairen zijn constant in de buurt. Voor, tijdens en na de ingreep.

Na het reinigen van het gebit worden alle tanden gepolijst. Ook wordt de totale bek met chloorhexidine behandeld. Zo verminderen we de vele bacteriën die aanwezig waren door het slechte gebit.

Tanden en kiezen trekken

Soms is een tand of kies niet meer te redden en moet deze getrokken worden. Vroeger ging dat met redelijk bruut geweld: het echte trekken. Daarbij kwamen nogal wat complicaties voor. Nu maken we, met behulp van bijscholingen, in onze praktijk gebruik van frees-technieken in combinatie met ‘flapmethode’. Hierbij wordt de tand/kies met behulp van boren chirurgisch verwijderd.

Na de behandeling

Dieren hebben over het algemeen weinig last van de gebitsbehandeling. Op de dag zelf zijn ze nog wat moe van de narcose, de assistente legt uit waar u op moet letten. Met eten en drinken hebben ze meestal geen last. Het schoonmaken van het gebit is niet pijnlijk. Daarnaast kauwen honden en katten hun eten niet zo fijn als wij dat doen. Ze kunnen gewoon hun normale brokken eten, maar wat zacht voer kan natuurlijk geen kwaad.

Als er tanden en/of kiezen getrokken zijn, geven wij pijnstilling die 24 uur werkt. U krijgt ook pijnstilling mee naar huis voor de volgende dagen.

Een schoon gebit schoon houden

Na de gebitssanering geven we meestal het advies om de tanden te poetsen. Ook speciale dental voeding helpt, dit houdt het gebit langer schoon. Hoe lang precies, is helaas niet te zeggen. Dit verschilt per dier. Sommige dieren kunnen na de behandeling weer jaren vooruit. Dieren met een slechter gebit (of ander speeksel/zuurtegraad) hebben eerder een nieuwe behandeling nodig.

Start typing and press Enter to search