Operatie van huisdieren

Meestal kunnen wij uw dier met medicijnen behandelen, maar soms is een operatie nodig. De dierenartsen en assistentes zijn zeer goed opgeleid en uitgerust voor het verrichten van operaties.

Wij opereren in de ochtend zodat uw dier op tijd goed wakker is en lekker naar huis kan.

Belangrijk voor de operatie

Op de ochtend van de operatie willen wij uw huisdier op de met u afgesproken tijd, vanaf 8.30 uur, nuchter op de praktijk zien. Nuchter betekent dat hij de dag ervoor na 24:00 uur geen eten meer heeft gehad, water drinken mag wel. Heeft u een pup, kitten, konijn, cavia of ander bijzonder dier, dan krijgt u van de dierenarts of assistente aanvullende informatie met betrekking tot het eten en drinken.

Honden moeten voor u binnenkomst goed uitgelaten zijn. Een leeg darmkanaal en blaas zijn zeker direct na de operatie een enorme verlichting voor uw dier. Zorg dat uw dier schoon en droog is. Wanneer uw dier nat is en/of vol zand of modder zit, kan dat de wondgenezing belemmeren!

Voor de operatie vragen wij u of u wilt dat we bloedonderzoek doen. Hierbij nemen wij wat bloed af om de nier- en leverfunctie, suikerspiegel en eiwitten te bepalen. Op deze manier brengen we eventuele  narcoserisico’s voor uw dier aan het licht. Met deze informatie kunnen wij voor een aangepaste narcose kiezen of geven we een intraveneus infuus.

Katten worden ’s ochtends aangenomen door de assistente en naar de dierenarts gebracht. Bij honden vragen wij u doorgaans aanwezig te blijven totdat uw dier slaapt. Hiermee zorgen we dat uw hond rustiger onder narcose gaat, zonder verlatingsangst. Bij katten speelt dit probleem niet. Integendeel: katten zijn rustiger wanneer ze in een afgesloten omgeving zitten wanneer ze onder narcose gaan dan op schoot.

De operatie

In onze afgesloten operatiekamer omringen wij uw huisdier met de grootste zorg. Zo kiezen wij voor elk dier de meest geschikte en veilige narcose. Uw dier krijgt gedurende de hele ingreep continu 100% zuurstof en kan beademd worden. Met behulp van onze bewakingsapparatuur wordt uw dier onder narcose constant bewaakt door het meten van de hartslag, de CO2 uitstoot, de zuurstof hoeveelheid in het bloed  en de lichaamstemperatuur. Met een warmtemat, vloerverwarming, warmtelampen en de zorg van de dierenarts en paraveterinairen zorgen wij dat de lichaamstemperatuur van uw dier op peil blijft. Zowel voor, tijdens als na de operatie.

Terwijl uw dier bijkomt uit de narcose, wordt hij/zij constant in de gaten gehouden door de paraveterinair. De lichaamstemperatuur wordt gemeten, en er wordt gekeken of het dier goed en rustig wakker wordt. Bij twijfel of bijzonderheden wordt de dierenarts er altijd bij geroepen.

Het ophalen

Bij het brengen van uw dier heeft u van de assistente al een nazorgbrief meegekregen om thuis, of op het werk, door te lezen. Het kan ook zijn dat u hem daags voor de operatie al toe gemaild heeft gekregen. Hierin staat algemene informatie over dieren die onder narcose zijn geweest, wat u kunt verwachten en de zorg die u zelf bij het herstel van uw dier kunt verlenen.

Bij het ophalen van uw dier vertelt de assistente hoe de operatie is verlopen en wordt de operatie verslag uitgelegd. U kunt dan alle vragen stellen die bij het lezen van de brief zijn gerezen. U krijgt ook een operatiekaart mee, waarin specifieke informatie staat over uw dier. Ook deze brief wordt uitgebreid uitgelegd.

Aan het eind van dit gesprek hopen wij dat alles duidelijk is en dat u weet waar u op moet letten. Mocht er bij thuiskomst toch nog iets niet duidelijk zijn of maakt u zich zorgen, dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen. Mocht er buiten onze openingstijden iets dringends zijn, dan kunt u met een dienstdoende dierenarts bellen en uw zorgen uitleggen aan hand van de brieven die u mee heeft gekregen.

Start typing and press Enter to search