Echo

Een echo maakt dierenarts Vandenbergh voor eigen patiënten en voor dierenartsen uit andere praktijken. U kunt met of zonder verwijzing bij ons terecht. Na het onderzoek legt ze u de bevindingen uit. Uw vaste dierenarts wordt ook geïnformeerd.

echo kat

Hoe gaat het in zijn werk?

De echo duurt ongeveer 20-30 minuten. Uw dier ligt in een zacht kussen of (bij hartecho’s) op een speciale tafel. U bent er de hele tijd zelf bij. Het onderzoek vindt plaats in een rustige, donkere omgeving. Zo blijven dieren rustig en verloopt het zonder problemen

We kunnen niet door haren en lucht kijken, daarom moeten we uw dier op bepaalde plekken scheren.

Wanneer maken we een echo?

We gebruiken een echo onder andere bij problemen van het hart (bijvoorbeeld hartruis) of de buik. Dan kijken we naar de lever, nieren, blaas, alvleesklier en het maagdarmkanaal. Maar ook bij zwangerschap kan een echo worden gemaakt.

Daarnaast kunnen we met een echo meer informatie krijgen over bijvoorbeeld een tumor (doorbloeding en uitbreiding), een spierzwelling, botmarkering en zelfs over de ogen. Dit kan bij honden en katten, maar we hebben ook ervaring met konijnen en cavia’s.

De voordelen

Er zijn veel voordelen aan een echo-onderzoek. We noemen er een paar:

  • We kijken in het dier en zelfs in een orgaan zonder dat uw dier onder gehele narcose hoeft. 
  • Qua orgaanstructuur zien we dingen die we met het blote oog bij een operatie niet zien (we kijken dwars door de organen heen).
  • Een echo voorkomt soms een onnodige operatie.
  • Als er toch geopereerd moet worden, weten we precies waar we moeten kijken. Dit scheelt tijd. En de wond kan vaak kleiner blijven, dit is goed voor het herstel.
  • Voor onze eigen cliënten stellen we zeer snel een diagnose. We geven een toekomstverwachting en stellen als het nodig is meteen een behandeling in. We hoeven u niet te verwijzen. Dit bespaart tijd, moeite en stress voor u en uw dier.
  • Voor patiënten van andere dierenartsen bieden we een mooie toevoeging op eerder onderzoek. Door de snelle mondelinge en schriftelijke communicatie is de eigen dierenarts dezelfde dag nog op de hoogte van de bevindingen (als de echo ’s avonds is, spreekt de dierenarts in voor de volgende dag en ze mailt meteen de uitslag door).

Nieuw echo-apparaat

echo nieuw

In maart 2020 hebben we een geweldig nieuw apparaat aangeschaft: de Mylab 9. Dit apparaat geeft nog mooier beeld, nog scherpere metingen en nog duidelijkere diagnostiek.

Een mooie aanvulling is de “micro-V en X-flow” waarbij de doorbloeding van organen (nieren) en tumoren geïnterpreteerd kan worden. Maligniteit is zo beter in beeld te brengen. We zijn ontzettend blij met deze verbetering van onze praktijk.

Afspraak maken

echo hond

Bel voor het maken van een afspraak met de praktijk. De assistente kijkt dan samen met u welke datum en tijd het beste uitkomt.

Komt u van een andere dierenarts? Dan is het fijn om deze over de afspraak te informeren. Zij sturen ons dan relevante gegevens over uw huisdier, wat kan helpen bij het onderzoek.

Start typing and press Enter to search