Echo

Dierenarts Vandenbergh maakt echo’s voor eigen patiënten en op verwijzing van dierenartsen uit andere praktijken. U kunt ook zonder doorverwijzing bij ons terecht. Uw vaste dierenarts wordt na het onderzoek telefonisch en schriftelijk geïnformeerd over de bevindingen.

Het maken van een echo duurt ongeveer 20-30 minuten. Uw dier ligt daarbij in een zacht kussen of (bij hartecho’s) op een speciale tafel. U bent er zelf de hele tijd bij. We kunnen met de echo niet door haren en lucht kijken, we moeten uw dier op bepaalde plekken scheren. De echo vindt plaats in een verduisterde, rustige omgeving. Zo blijven dieren rustig en verloopt het onderzoek  zonder problemenSedatie of narcose is zeer zelden nodig.

Wanneer?

Een echo gebruiken we o.a. bij problemen van het hart (bijvoorbeeld hartruis) of de buik. We kijken dan naar lever, nieren, blaas, alvleesklier en maagdarmkanaal. We maken ook echo’s bij zwangerschap. Daarnaast kunnen we met een echo meer informatie krijgen over bijvoorbeeld een tumor (doorbloeding en uitbreiding), een spierzwelling, botmarkering en zelfs over de ogen. Dit kan bij honden en katten, maar we hebben ook ervaring met o.a. konijn en cavia.

Waarom? 

Er zijn veel voordelen aan een echo-onderzoek. We noemen er een paar:

  • Met echografie kijken we in het dier en zelfs in een orgaan zonder dat uw dier daarvoor onder narcose hoeft. 
  • Qua orgaanstructuur zien we met de echo dingen die we met het blote oog bij een operatie niet zien (we kijken dwars door de organen heen).
  • Een echo voorkomt soms een onnodige operatie.
  • Als er op basis van alle gegevens toch geopereerd moet worden, weten we precies waar we moeten kijken. Dit scheelt tijd en omdat de wond vaak kleiner kan blijven, komt dit het herstel van het dier ten goede.
  • Voor u als eigen cliënt in onze praktijk stellen we zeer snel een diagnose. We geven ook een toekomstverwachting en stellen een eventuele behandeling in. We hoeven u niet door te verwijzen. Dit bespaart tijd, moeite en stress voor u en uw dier.

Start typing and press Enter to search