Skip to content
Oekraine

De oorlog in Oekraïne is verschrikkelijk en raakt ons allemaal. We verwachten dat we de komende periode veel vluchtelingen zullen opvangen. Veel mensen zullen ook hun huisdier bij zich hebben. De meeste dieren hebben waarschijnlijk geen reisdocumenten of papieren, en we weten niet of ze de juiste vaccinaties hebben gehad. Dit brengt een VERHOOGD RISICO OP RABIËS met zich mee.

Vaccineren en registreren

Heeft u een dier van vluchtelingen uit Oekraïne in huis? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenartspraktijk. Het dier krijgt dan een chip, Europees paspoort en rabiësvaccinatie. U kunt ons bellen voor een afspraak. Houd de hond tot die tijd zoveel mogelijk in quarantaine.

Opvang

Een aantal vluchtelingen kan tijdelijk terecht in een asielzoekerscentrum (AZC). Hun huisdieren worden opgevangen door een dierenasiel of stichting. Deze organisaties zorgen ervoor dat deze huisdieren een rabiësvaccinatie en chip + registratie krijgen.

Dieren die worden opgevangen door vrienden, familie of een gastgezin moeten zo snel mogelijk bij een dierenarts langs. Het is belangrijk dat degene die het dier opvangt dit regelt. 

Omgaan met huisdieren uit Oekraïne

Het is voor ons moeilijk om voor te stellen hoe iemand die zijn huis in oorlog is ontvlucht, zich hier in Nederland voelt… We hopen natuurlijk op veilig en opgelucht, maar waarschijnlijk overheerst verdriet, trauma en angst. Een huisdier kan hierin een grote steun bieden en is daarom heel belangrijk. Maar ook de huisdieren kunnen getraumatiseerd of bang zijn. Of moeite hebben met het wennen aan een nieuwe omgeving. Het is daarom essentieel dat wij allemaal rekening met deze dieren houden. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Wees voorzichtig met benaderen (of benader een dier liever helemaal niet) en heb begrip voor de eigenaar. Die weet misschien niet overal de aanlijn- of opruimplicht.
  • Is er op de locatie waar men verblijft een veilige en rustige plek voor het dier?
  • Worden er maatregelen genomen om ontsnappen te voorkomen?
  • Zijn er spullen in huis die de dieren nodig hebben? Een fijne bench waar een hond zich rustig kan terugtrekken? Een kattenkrabpaal met hoge ligplaatsen voor de kat?
  • Zijn er kattenbakken en herkent de kat de korrels als plek om zich te ontlasten?
  • Is men met katten alert op kantelramen en het risico van dat de kat hiertussen klem komt te zitten?

Wilt u zelf iets doen voor de dieren? Kijk dan eens op de site van Hulp voor dieren uit Oekraïne.

Meer berichten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit - voeding, snacks en andere producten

Het Gebit: voeding, snacks en andere producten We hebben het gehad over het gebit schoonmaken en schoon houden door tanden…
Het Gebit - op cursus

Het Gebit - op cursus

Het Gebit: dierenarts en assistente op cursus Dit jaar staat bij ons (deels) in het teken van het gebit en…
Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coach

Dierenarts Gon van leider naar coachGeslaagd! De afgelopen acht maanden volgde dierenarts Gon Vandenbergh de opleiding ‘Van Leider naar Coach’.…
Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Huisdieren uit Oekraïne: voor het gastgezin

Veel huisdieren uit Oekraïne zullen worden opgevangen door vrienden, familie of een gastgezin. Ook bij het zorgen voor iemands dier…