Dierenarts Bezuidenhout kat

Wist u dat:

  • Paracetamol, chocolade en lelies (stuifmeel) giftig zijn voor uw kat?
  • Anti-tekenmiddelen bestemd voor de hond giftig zijn voor de kat? Dit kan dodelijk zijn!
  • Een kat van 15 jaar echt nog niet oud is? Als een kat op deze leeftijd vermagert of andere verschijnselen toont, speelt er meestal een ziekte die mogelijk te verhelpen is.
Vaccineren

Vaccinatieschema voor kittens

Voor de vaccinatie van kittens volgen wij het onderstaande schema. Hierna wordt er op maat gevaccineerd. Rabiës: vanaf 3 maanden leeftijd. Ten minste 21 dagen voor vertrek naar het buitenland.

Vacccinaties voor volwassen kat

Als de laatste vaccinatie meer dan 3 jaar oud is, is het nodig om een nieuwe basisinenting uit te voeren. Door altijd op tijd te vaccineren voorkomt u dit.

Waarom vaccineren?

Het laten vaccineren van uw kat is erg belangrijk om ernstige ziektes te voorkomen. Anders dan bij mensen is het noodzakelijk om katten hun hele leven lang te blijven vaccineren. Wij werken via het meest actuele schema van de Faculteit van Diergeneeskunde.

Algehele gezondheidscheck

Als u met uw kat langskomt voor de enting, kijkt de dierenarts eerst naar de algehele gezondheid. Ze kijkt naar de ogen, neus, oren, vacht, huid en het gebit. Ook luistert ze naar het hart en de longen en wordt het gewicht vergeleken met uw laatste bezoek. Vragen en opmerkingen die u heeft, worden besproken en eventueel nagekeken. Op deze manier vindt de dierenarts vaak kleine dingen die u zelf (nog) niet ziet. Deze kunnen dan in overleg eerder behandeld worden.

Vaccineren op maat

Om volledige bescherming tegen kattenziekte en verschillende niesziekten te geven, is het belangrijk om het eerste levensjaar van uw kat de vaccinaties een aantal keer te herhalen. Dit doen we op 10, 14 en 26 weken. Hierna vaccineren we jaarlijks tegen niesziekte en elke drie jaar tegen kattenziekte. Deze bescherming is ook belangrijk als uw kat niet buiten komt. De virussen waartegen we vaccineren verspreiden zich namelijk ook via de lucht en via uw kleding en schoenen. Ook de binnenkat loopt dus een risico om ziek te worden. Wanneer uw kat bij ons gevaccineerd is, sturen wij u daarna jaarlijks een herinneringskaartje.

Pensions

Pensions en kattenhotels hebben verschillende eisen met betrekking tot het vaccineren van uw kat. Informeer op tijd wat deze eisen zijn zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Rabiës

Gaat uw kat mee de grens over? Dan moet de vaccinatie tegen rabiës gegeven zijn. Rabiës (hondsdolheid) komt gelukkig niet voor in Nederland, uitgezonderd 2 vleermuisrassen. Het is dan ook niet nodig om uw kat hier standaard tegen te vaccineren. Wél is de vaccinatie verplicht als u met uw kat de grens over gaat. Informeer op tijd welke eisen voor uw reis van toepassing zijn. Binnen Europa is dit minimaal 21 dagen voor vertrek, voor andere landen kan dit verschillen. De enting kan vanaf een leeftijd van 3 maanden gegeven worden, daarna is deze 3 jaar geldig.

In Nederland zijn er 2 vleermuisrassen waarbij rabiës is vastgesteld. Als uw kat een vleermuis gevangen heeft of dit regelmatig doet, is het belangrijk om de rabiës vaccinatie te geven. Let op: wanneer u een (dode of gewonde) vleermuis vindt is het raadzaam om contact op te nemen met de praktijk! Raak een vleermuis nooit met uw blote handen aan.

Ziekten

Kattenziekte

Kattenziekte is een zeer ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte is erg besmettelijk, het virus kan via direct contact en via de lucht worden overgebracht. Als een kat niet of onvoldoende geënt is tegen kattenziekte en het dier in aanraking komt met het virus, kunnen na 2-7 dagen diverse ziekteverschijnselen gezien worden: koorts, braken en diarree met als gevolg een zeer snelle uitdroging, ondertemperatuur en shock. Vaak verloopt de ziekte binnen een paar uur dodelijk. Het virus kan in de omgeving tot wel een jaar besmettelijk blijven. De vaccinatie tegen kattenziekte geeft 3 jaar een zekere bescherming.

Regelmatig zijn er uitbraken in asiels in Nederland. In 2018 is er een geval van kattenziekte vastgesteld in regio Den Haag. Wij raden u aan de vaccinatiestatus van uw kat te checken in het vaccinatieboekje, of ons te bellen zodat wij de status in de computer kunnen nakijken. Wanneer uw kat langer dan 2,5 jaar NIET gevaccineerd is tegen kattenziekte, is het raadzaam zo spoedig mogelijk een afspraak te maken.

Niesziekte

Niesziekte wordt veroorzaakt door verschillende bacteriën en virussen De belangrijkste zijn het calicivirus, clamydia, bordetella en het herpesvirus. Niesziekte is de meest voorkomende infectieuze ziekte bij de kat. Dit komt onder andere omdat het virus erg besmettelijk is. Katten van elke leeftijd kunnen niesziekte krijgen. Hoewel het niet direct een dodelijk virus is, is het wel erg vervelend. Symptomen zijn: waterige of soms pussige ogen (deze kunnen hierdoor dichtkleven), een vieze snotterige neus en natuurlijk veel niezen. In erge gevallen kan koorts of longontsteking ontstaan. Als de kat niet behandeld wordt kan niesziekte (vooral bij kittens) een dodelijke afloop hebben.

Een groot probleem van niesziekte is dat het chronisch kan worden. Katten met chronische niesziekte houden hun hele leven last van klachten van ogen en/of luchtwegen.

Rabiës

Rabiës (hondsdolheid) komt gelukkig niet voor in Nederland, uitgezonderd 2 vleermuisrassen. Het is dan ook niet nodig om uw kat hier standaard tegen te vaccineren. Wél is de vaccinatie verplicht wanneer u met uw kat de grens over gaat. Informeer op tijd welke eisen voor uw reis van toepassing zijn. Binnen Europa is dit minimaal 21 dagen voor vertrek, voor andere landen kan dit verschillen. De enting kan vanaf een leeftijd van 3 maanden gegeven worden, daarna is deze 3 jaar geldig.

In Nederland zijn er 2 vleermuisrassen waarbij Rabies is vastgesteld. Als uw kat dus regelmatig een vleermuis vangt of gevangen heeft, is het belangrijk om de rabiës vaccinatie te geven. Let op: wanneer u een (dode of gewonde) vleermuis vindt, is het raadzaam om contact op te nemen met de praktijk! Raak een vleermuis nooit met uw blote handen aan.

Chippen

Chippen is bij katten die in Nederland verblijven (nog) niet verplicht. Eigenlijk heel jammer, want dierenartsen worden vaak geconfronteerd met gevonden katten waar a la minuut een therapie moet worden ingesteld. Als de eigenaar door middel van een chip snel te traceren is, kan dat een heleboel ellende en daardoor soms ook hoge kosten voorkomen.

Een chip wordt met een naald onderhuids ingebracht. Wij chippen wij met een micro-chip, deze is ongeveer net zo klein als een rijstkorrel.

We sturen een formulier met de door u opgegeven gegevens naar de databank. Na ongeveer 2 weken staat de chip dan op uw naam geregistreerd. Als er een speciale chiplezer langs uw dier gaat, komt het nummer naar voren en zijn uw gegevens te traceren. Dierenartspraktijken, politie, dierenasielen en de douane beschikken over een chiplezer.

Wormen & vlooien

Wormen

Wormen zijn inwendige parasieten die vaak leven in het lichaam van de kat. Kittens krijgen wormen mee via de  moedermelk, ze zijn dus vanaf kleins af aan al besmet. Volwassen dieren kunnen wormen krijgen via andere dieren, bijvoorbeeld bij het vangen van vogels en muizen of door contact met besmette ontlasting van andere honden en katten. Als een kat wormen heeft, scheidt hij eitjes en larven uit via de ontlasting, hierdoor kunnen andere dieren maar ook mensen besmet raken. Het is daarom raadzaam om uw dier zeker twee tot vier keer per jaar te ontwormen.

‘In Nederland komen de spoelworm en lintworm het meest voor.’

Het grootste deel van de levenscyclus van de worm speelt zich af in het lichaam van de kat en is voor een eigenaar onzichtbaar. Soms komt er een volwassen worm naar buiten via braaksel of ontlasting.

Infecties

Wormen veroorzaken bij jonge dieren infecties. Hier merkt u soms niks van, maar de schade die de wormen veroorzaken kan ernstig zijn. Bij jonge dieren kunnen groeivertragingen, bloedarmoede, braken en diarree, slechte vacht en hoesten met ademhalingsmoeilijkheden optreden. Volwassen spoelwormen kunnen bij een ernstige besmetting verstoppingen in de darm veroorzaken, wat dodelijk kan zijn als dit niet verholpen wordt.

Bij de mens

Ook mensen kunnen met wormen besmet worden, bijvoorbeeld door direct contact met besmette dieren of besmette ontlasting (kinderen in de zandbak). Wanneer wormen zich in ons lichaam bevinden kunnen ze terechtkomen in organen zoals de lever, longen, hersenen en zelfs ogen. Daar kunnen ze ernstige ontstekingsreacties veroorzaken. Allergische symptomen bij kinderen met astma worden versterkt door een spoelworminfectie. Kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand lopen meer risico.

Ontwormen

Bij regelmatige ontworming van uw huisdier beperkt u de risico’s van besmetting tot minimaal. Kies altijd een middel dat tegen zowel spoel- als lintwormen werkt. Bij Dierenartspraktijk Bezuidenhout kunt u tabletten verkrijgen, die slechts eenmalig gegeven hoeven te worden, zeer veilig zijn, zowel op volle als op lege maag gegeven kunnen worden, geen braken veroorzaken en tegen alle wormen die dieren in Nederland op kunnen lopen werkzaam zijn.

Indien het niet lukt uw kat een tablet te geven is er een pipet-vorm. Deze pipet mag zelfs bij zwangere en melkgevende katten gebruikt worden en werkt tegen alle wormen in Nederland.

Pensions

Wanneer uw kat in een pension of kattenhotel verblijft is het belangrijk om uw kat drie weken na dit verblijf extra te ontwormen in verband met de andere katten en de stress die uw kat kan ervaren.

Vlooien

Vlooien zijn parasieten die zich voeden met het bloed van hun gastheer: honden, katten, dieren in het wild (egels, vogels) en soms ook mensen. De eitjes die vlooien leggen komen terecht in de omgeving, na een tijd komen er larven uit. Een larve verpopt zich en wordt een vlo. Afhankelijk van trillingen en de temperatuur in de omgeving, kan dit kortere of langere tijd duren. Soms zelfs weken. In de winter gaat de verwarming huis vaak aan en komen veel larven door de hogere temperatuur uit. Vlooien zoeken hun gastheer op en gaan bloed zuigen. Dit veroorzaakt doorgaans jeuk, maar vlooien kunnen ook ziektekiemen op hun gastheer overbrengen.

Ontvlooien

Tegen vlooien raden wij pipetjes aan. Het middel wordt hierbij op de huid aangebracht en de vloeistof verspreidt zich over de vetlaag van de huid. Zo gaat de vlo dood bij het eerste contact voordat de vlo bijt. Hierdoor kan uw dier geen allergie tegen vlooienspeeksel ontwikkelen. Het middel wordt één keer per maand op de huid in de nek opgebracht. Als uw dier een allergie tegen vlooien heeft, dan verkorten we de behandeling naar één keer per vier weken. Voor de meest werkzame en veilige middelen op dit moment kunt u contact opnemen met Dierenartspraktijk Bezuidenhout.

Teken

Teken zijn parasieten op het dier, die leven van het bloed van hun gastheer. Ze blijven buiten het lichaam en hechten zich op één plek vast in de huid. Teken komen voor bij mens en dier, door de vacht van ons huisdier zien we ze vaak pas als ze al erg groot zijn. Teken in Nederland geven bij de kat niet zoveel ziekten. Als een kat veel teken heeft kan hij/zij zich daar wel beroerd van voelen.

Preventie

Helaas zijn er voor de kat geen sublieme anti-teken middelen. Er bestaat een anti teken band en speciale druppels die in de nek aangebracht worden. Beide middelen zijn zeker niet 100%. Controleer uw kat dus regelmatig door goed de vacht te doorzoeken.

Een teek verwijderen

Mocht u een teek op uw kat ontdekken dan is het belangrijk om deze te verwijderen.

1. Dit kunt u doen met een pincet of een speciale tekentang. Het is hierbij belangrijk dat u de pincet of tang dichtknijpt waar de teek zich in de huid hecht. Zorg dus dat u zo dicht mogelijk op de huid zit.
2. Wanneer u de pincet of tang dichtgeknepen heeft, draait u deze een paar keer om. Dit mag zowel rechtsom als linksom.
3. Belangrijk is dat u de teek eruit trekt in een draaiende beweging, zodat er geen pootjes in de huid achterblijven. Druk de teek dood zodat hij niet opnieuw op uw kat terecht kan komen. Houdt na het verwijderen van de teek de plek een aantal dagen in de gaten. Wanneer deze rood wordt of opzwelt is het belangrijk om met uw kat bij ons langs te komen.

Castreren & steriliseren

Castreren

Vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden is een kater geslachtsrijp. Om ongewenste nestjes en ongewenst gedrag te voorkomen is het castreren van de kater belangrijk. Dit kan dan vanaf deze leeftijd. De castratie is een kleine, snelle ingreep waar uw kat doorgaans snel van zal herstellen.

Steriliseren

Poezen worden vanaf 6 maanden krols. Deze krolsheid blijft gedurende het hele leven. Hoe vaak dit gebeurt en hoe lang het duurt is per poes verschillend. Wanneer zij krols is, is uw poes een aantal dagen vruchtbaar en zal op zoek willen gaan naar een kater. De hormonen die bij deze vruchtbaarheid horen hebben nogal wat effecten op de korte en op de lange termijn.

  • Krolse katten kunnen erg hard, klagelijk mauwen. Ze doen dit overdag, maar ook ’s nachts. Ook zal de poes extreem aanhankelijk zijn en zich tegen verschillende voorwerpen in huis aan schuren. Daarnaast beginnen krolse katten soms ook met het sproeien van urine in huis.
  • Door deze hormonen kunnen zich bij uw poes melkkliertumoren (borstkanker) ontwikkelen. Ook kan uw poes door de hormonen een baarmoederontsteking krijgen. In deze gevallen moet uw poes direct geopereerd worden. Deze operaties en het herstel zijn veel zwaarder dan een sterilisatie bij een gezonde poes.
De sterilisatie

Wanneer u geen nestje van uw poes wilt, is het verstandig om haar te laten steriliseren. U en uw poes zijn dan van alle negatieve effecten van de hormonen af. Poezen kunnen vanaf een leeftijd van 6 maanden worden gesteriliseerd, vaak gebeurd dit voor de eerste krolsheid.

De sterilisatie gebeurt in onze praktijk via een klein sneetje in de middenlijn van de buik, waardoor de eierstokken verwijderd worden. Het sneetje wat gemaakt wordt is slechts een centimeter lang.

Nadelen van een sterilisatie zijn er ook:
  • Uw kat moet onder algehele narcose, en hoewel in deze praktijk uw kat aan alle bewakingsapparaten en aan de zuurstof ligt, brengt elke operatie een zeker risico met zich mee. Uw kat wordt voor de operatie uitgebreid lichamelijk onderzocht en eventuele risico’s worden met u besproken. De dierenarts kan aanbevelen meer onderzoek te doen, of een speciale narcose gebruiken. Bij twijfel aan de lichamelijke conditie van uw kat zal de dierenarts nooit opereren. Meer informatie over hoe wij opereren leest u op de operatie pagina.
  • U zult na de operatie minder voer moeten geven, (het metabolisme kan wat trager worden) anders kan ze te dik worden.
De poezenpil

Er is een alternatief om uw poes tijdelijk onvruchtbaar te maken: de poezenpil. Deze wordt echter sterk afgeraden vanwege de heftige bijwerkingen. Het geven van de pil vergroot de kans op mammatumoren (borstkanker), baarmoederontsteking en diabetes.

Contact

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met de praktijk.

Start typing and press Enter to search