Dierenarts Den Haag Gon Vandenbergh

Wist u dat:

 • Chocolade giftig is voor honden? Zij kunnen de stof theobromide in chocolade niet verteren. Dit kan dodelijk zijn!
 • Rozijnen giftig zijn voor honden: ze kunnen ernstig nierfalen krijgen.
 • Je een hond nooit zout mag geven om hem/haar te laten braken? Als de hond niet braakt door het zout krijgt hij/zij een zoutvergiftiging en dit kan dodelijk zijn!

Met uw hond naar de dierenarts is soms nodig, ook als hij gezond is. Want hoe zit het ook al weer met vaccineren / inenten? Of wilt u liever de antistoffen in het bloed meten met VacciCheck? We leggen hieronder uit wat dat is. En ook wanneer u de hond het best kunt ontwormen en ontvlooien. En natuurlijk wanneer het verstandig is om uw hond te steriliseren of castreren (en wanneer juist niet).

Heeft u nog geen hond, maar bent u op zoek naar een pup? Lees dan ons artikel over waar u op moet letten bij de aanschaf van een puppy.

Vaccineren

Vaccinatieschema voor pups

Voor de enting van de pups volgen wij het onderstaande schema, geadviseerd door de Faculteit Diergeneeskunde. Hierna wordt er op maat gevaccineerd. Rabiës (hondsdolheid) kan gegeven worden vanaf 3 maanden leeftijd. Dit moet ten minste 21 dagen voor vertrek naar het buitenland.

Vlak na de geboorte beginnen pups moedermelk te drinken. De eerste 24 uur zijn daarin extra belangrijk: alleen dan kan een pup beschermende stoffen opnemen. Zo bouwt uw puppy in de eerste levensweken een zeer belangrijke weerstand op. Dit noemen we maternale immuniteit. Tot wanneer de pup beschermd is door de maternale immuniteit weten we nooit precies. Wat we wel weten is dat deze immuniteit daalt tussen de leeftijd van 6 en 16 weken. Daarom is het belangrijk om in deze periode te beginnen met vaccineren.

Vanaf 16 weken heeft de pup geen bescherming meer van de maternale immuniteit. Daarom adviseren wij om tussen de 16 en de 26 weken de cocktailvaccinatie te herhalen (tegen hondenziekte, parvo en hepatitis), of de antistoffen te meten. Beide opties zijn mogelijk. U krijgt van ons een oproep rond de 22 weken, als u dan komt kunnen we ook mooi zien hoe de hond zich ontwikkelt.

VacciCheck

De antistoffen meten we met een bloedtest: VacciCheck. Tot nu toe zijn we wel lagere immuniteit, maar nog geen onbeschermde honden tegen gekomen als we de VacciCheck op 26 weken doen. We doen het nu ruim 2 jaar.

Is het aantal antistoffen hoog genoeg? Dan is vaccineren niet nodig en zien we u terug voor de leptospirosevaccinatie als uw hond 1 jaar is. Is het aantal antistoffen te laag, dan weten we zeker dat een vaccinatie nu nodig is.

De VacciCheck bloedtest is een optie, maar zeker niet verplicht. We kunnen natuurlijk ook vaccineren zonder eerst een bloedtest te doen. Voor de pup is dat geen probleem.

Vaccincaties voor volwassen hond

De herhalingsvaccinatie vindt jaarlijks plaats. Dit komt omdat de huidige vaccins tegen besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) en leptospirose (ziekte van Weil) niet langer dan 12 maanden beschermen. Bij overige besmettelijke ziekten waar vaccins voor bestaan, wordt gezien dat de antistoffen langer aanwezig blijven. Tot wel 3 jaar lang.

Waarom vaccineren (enten)?

Het vaccineren van uw hond is erg belangrijk om ernstige ziektes te voorkomen. Sommige van deze ziektes zijn niet alleen gevaarlijk voor uw hond, maar ook voor u. Anders dan bij mensen is het noodzakelijk om honden hun hele leven lang te blijven vaccineren. Wij werken via het meest actuele entingsschema van de Faculteit van Diergeneeskunde. Daarnaast kunnen we ook ook de VacciCheck bloedtest gebruiken om een titerbepaling (het meten van antistoffen) te doen.

Algehele gezondheidscheck

Als u met uw hond langskomt voor de vaccinatie, kijkt de dierenarts eerst naar de algehele gezondheid. Ze kijkt naar de ogen, neus, oren, vacht, huid en het gebit. Ook luistert ze naar het hart en de longen en wordt het gewicht vergeleken met uw laatste bezoek. Vragen en opmerkingen die u heeft worden besproken. En als het nodig is vindt er verder onderzoek plaats. Op deze manier vindt de dierenarts vaak kleine dingen die u zelf (nog) niet ziet. In overleg kunnen deze behandeld worden.

Vaccineren op maat

Om volledige bescherming tegen verschillende ziektes te krijgen, is het belangrijk om in het eerste levensjaar uw hond een aantal keer te vaccineren. Dit doen we op 6, 10, en 14 weken. Een deel van de vaccinaties herhalen we nog op 26 weken, een ander deel pas een jaar na de 10-weken vaccinatie. Deze hele serie vaccinaties geeft de ‘primo-immuniteit’. Vervolgens moet er, afhankelijk van het soort vaccin, met regelmaat opnieuw worden gevaccineerd (‘booster-immuniteit’). De verschillende vaccins in de cocktail-enting geven een verschillende beschermingsduur. Daarom besteden wij veel aandacht aan vaccineren op maat.

Per jaar kijken we precies welke vaccinaties uw hond in uw situatie nodig heeft. Afhankelijk daarvan maken we een selectie. Is uw hond bij ons gevaccineerd is, dan sturen wij u daarna jaarlijks of driejaarlijks een herinneringskaartje.

Pensions

Pensions, andere opvangplaatsen en uitlaatservices hebben verschillende eisen met betrekking tot het vaccineren van uw hond. Informeer op tijd wat deze eisen zijn. Zo voorkomt u teleurstelling.

Buitenland

De vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) is verplicht als u de grens over gaat. Informeer op tijd welke eisen voor uw reis van toepassing zijn. Meestal moet de vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek binnen Europa gegeven zijn. Bij andere landen kan dit verschillen. De vaccinatie kan vanaf een leeftijd van 3 maanden gegeven worden. Wanneer de vaccinatie in het 1e levensjaar wordt gegeven, geeft deze een bescherming van 1 jaar. Als de hond ouder is geeft het een bescherming van 3 jaar.

VacciCheck

Titerbepaling of vaccineren? Meten is weten.

Sinds een aantal jaar kunnen we van een aantal ziekten meten hoe goed uw hond hiertegen beschermd is, en voor hoe lang. We doen dit door de antistoffen in het bloed te meten met Vaccicheck. Dit kan voor antistoffen tegen hondenziekte, parvo en hepatitis. Bij voldoende bescherming is een vaccinatie tegen deze ziekten niet nodig. Hoe lang uw hond beschermd is, hangt af van de uitslag. Het kan 1 jaar zijn, of zelfs 3. Bij een te lage bescherming weten we dat het juist nodig is om te vaccineren.

Let op: we kunnen antistoffen meten tegen bovenstaande virusziekten. Andere ziekten waartegen we vaccineren zijn bacterieel: de leptospirose (ziekte van Weil) en besmettelijke hondenhoest (kennelhoest). Hiertegen kunnen we geen antistoffen meten. De ziekte van Weil komt in Den Haag regelmatig voor omdat we hier veel water hebben. Vaccineren tegen besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) is verplicht voor het pension en de hondenuitlaatservice. Hiertegen moeten we dus ieder jaar blijven vaccineren.

Ziekten

Cocktail-enting

De cocktail-enting geeft bescherming tegen Parvo, Hondenziekte, Hepatitis, Parainfluenza, Adenovirus type 2 virus en de Ziekte van Weil.

Parvo

Parvo is een virus, het is zeer agressief en geeft ernstige, bloederige diarree en braken. Het geeft verlies van veel vocht waardoor uitdroging ontstaat. Daarnaast zorgt het de afweer tegen andere ziekten zeer sterk afneemt. De behandeling is moeilijk en zeer arbeidsintensief. Een hond met Parvo heeft geen grote kans deze ziekte te overleven.

Hondenziekte

Hondenziekte is een virus wat koorts geeft, ontsteking van oogleden en neusslijmvlies hoesten en diarree. Soms tast het het zenuwstelsel aan. Meestal zijn de dieren erg ziek. De kans op overlijden is groot, zelfs met een goede behandeling.

Hepatitis

Hepatitis (besmettelijke leverziekte) wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus geeft ontsteking van de lever. Meestal geeft deze ziekte geen eenduidige verschijnselen en is het een zoekplaatje om de diagnose te stellen. De ziekte kan mild verlopen, maar ook ernstige ziekteverschijnselen en zelfs overlijden veroorzaken.

Ziekte van Weil (Leptospirose)

Leptospirose is een bacterie die een ernstige ziekte geeft. Deze is moeilijk te ontdekken en behandelen. Het geeft een enorme beschadiging van lever- en nierweefsel. Als de diagnose al op tijd gesteld wordt, heeft het dier maandenlang zware antibiotica nodig. Een hond kan ook alleen drager zijn, hij/zij wordt zelf niet ziek maar scheidt de bacterie wel uit. Kans op besmetting is groot. De ziekte wordt veroorzaakt door contact met water, ratten en hondenurine.

Leptospirose is ook overdraagbaar van hond op mens. Ook bij de mens is de ziekte moeilijk te ontdekken en geeft veelal ernstige verschijnselen. Tot in 20% van de gevallen kan een dodelijke afloop hebben, indien behandeling niet tijdig wordt gestart (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, z.j.).

In 2013 is er een nieuw vaccin ontwikkeld tegen leptospirose bij de hond. Het nieuwe vaccin bevat vier stammen, waarvan twee oude en twee nieuwe stammen Leptospirosen. Uiteraard werken wij met de nieuwste vaccins.

Parainfluenza

Parainfluenza is een virus uit het kennelhoestcomplex (zie hieronder).

Kennelhoest (besmettelijke hondenhoest)

Kennelhoest is een zeer besmettelijke hoest die wordt veroorzaakt door de Bordetella bacterie en het parainfluenza virus. In Den Haag zien we regelmatig een uitbraak van kennelhoest. Bij kennelhoest ontstaat een ontsteking van de voorste luchtwegen en bronchiën, dit uit zich in veel (droog) hoesten. Hoeveel last uw hond ervan heeft verschilt per dier. Maar let op: bij pups kan kennelhoest een ernstige longontsteking veroorzaken! Wij adviseren dan ook om pups in het eerste levensjaar in te enten tegen kennelhoest. Deze enting wordt gegeven via een druppel in de neus (zonder naald) en kan in combinatie gegeven worden met de cocktail enting. Het vaccineren geeft een bescherming van 1 jaar. Sinds kort is er ook een vaccin beschikbaar wat in de bek gegeven kan worden (zonder naald). Dit is een fijne optie voor honden die de neusdruppel heel eng vinden. Vraag naar dit vaccin bij het maken van de afspraak.

In sommige gevallen is de kennelhoestenting verplicht. Bijvoorbeeld als uw hond meedoet aan shows  of in een pension verblijft. Daarnaast adviseren we om alle rassen met een korte snuit tegen kennelhoest te enten. Zij hebben verhoogde kans om kennelhoest op te lopen en krijgen meer problemen bij besmetting. Ook is het aan te raden honden die meegaan met de hondenuitlaat service ook tegen kennelhoest te enten.

Rabiës (hondsdolheid)

Rabiës (hondsdolheid) komt gelukkig niet voor in Nederland (uitgezonderd 2 vleermuisrassen). Het is dan ook niet nodig om uw hond hier jaarlijks tegen te vaccineren. Wel is deze enting verplicht wanneer u met uw hond de grens over gaat. Informeer op tijd welke eisen voor uw reis van toepassing zijn. Meestal is dit minimaal 21 dagen voor vertrek binnen Europa, bij andere landen kan dit verschillen. De enting kan vanaf een leeftijd van 3 maanden gegeven worden. Wanneer de enting in het 1e levensjaar wordt gegeven geeft deze een bescherming van 1 jaar. Als de hond ouder is geeft het een bescherming van 3 jaar.

Chippen

Chippen verplicht sinds 2013

Honden die na 1 april 2013 in Nederland zijn geboren, moeten binnen 7 weken gechipt zijn en binnen 8 weken geregistreerd zijn bij een databank. Als honden vanaf die datum worden geïmporteerd, moeten deze binnen 2 weken worden geregistreerd. Oudere honden die geen chip hebben zijn niet verplicht om gechipt te worden. Uiteraard is dit wel verstandig in geval van vermissing.

Een chip wordt met een naald onderhuids ingebracht. We chippen met een micro-chip, deze is ongeveer net zo klein als een rijstkorrel.

Een formulier met uw gegevens wordt dan naar de databank opgestuurd. Na ongeveer twee weken staat de chip dan op uw naam geregistreerd. Als er dan een speciale chiplezer langs uw hond gaat, komt het nummer naar voren en zijn uw gegevens te traceren. Dierenartspraktijken, politie, dierenasielen en de douane hebben een chiplezer.

Wormen & vlooien

Wormen

Wormen zijn inwendige parasieten die vaak leven in het lichaam van de hond. Pups krijgen wormen mee via de baarmoeder en de moedermelk. Jonge dieren zijn dus vanaf kleins af aan al besmet. Dieren kunnen ook wormen krijgen via andere dieren, bijvoorbeeld door het eten van vogels en muizen, of door contact met besmette ontlasting van andere honden en katten. Als een hond wormen heeft, scheidt hij eitjes uit via de ontlasting. Hierdoor kunnen andere dieren maar ook mensen besmet raken. Het is daarom raadzaam om uw dier vier keer per jaar te ontwormen.

In Nederland komen de spoelworm en lintworm het meest voor.

Het grootste deel van de levenscyclus van de worm speelt zich af in het lichaam van de hond en is voor een eigenaar onzichtbaar. Soms komt er een volwassen worm naar buiten via braaksel of ontlasting.

Infecties

Wormen veroorzaken bij jonge dieren infecties. Hier merkt u soms niks van, maar de schade die de wormen veroorzaken kan ernstig zijn. Bij jonge dieren kunnen groeivertragingen, bloedarmoede, braken en diarree, slechte vacht en hoesten met ademhalingsmoeilijkheden optreden. Volwassen spoelwormen kunnen bij een ernstige besmetting verstoppingen in de darm veroorzaken, wat dodelijk kan zijn als dit niet verholpen wordt.

Bij de mens

Ook mensen kunnen met wormen besmet worden, bijvoorbeeld door direct contact met besmette dieren of besmette ontlasting (kinderen in de zandbak). Als wormen zich in ons lichaam bevinden kunnen ze terechtkomen in organen zoals de lever, longen, hersenen en zelfs ogen. Daar kunnen ze ernstige ontstekingsreacties veroorzaken. Allergische symptomen bij kinderen met astma worden versterkt door een spoelworminfectie. Kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand lopen meer risico.

Ontwormen

Bij regelmatige ontworming van uw huisdier beperkt u de risico’s van besmetting tot minimaal. Kies altijd een middel dat tegen zowel spoel- als lintwormen werkt. Wij hebben tabletten die één keer gegeven hoeven te worden (per maand of per kwartaal), zeer veilig zijn, zowel op volle als op lege maag gegeven kunnen worden, geen braken veroorzaken en tegen alle wormen die dieren in Nederland op kunnen lopen werkzaam zijn.

Op vakantie

Als uw dier mee gaat naar het buitenland, houd dan rekening met andere soorten wormen. Zo is het belangrijk om aan het eind van uw vakantie ontworming te geven tegen heartworm en de vossenlintworm. Neem voor het schema en de juiste middelen contact met ons op.

Vlooien

Vlooien zijn parasieten die zich voeden met het bloed van hun gastheer: honden, katten, dieren in het wild (egels, vogels) en soms ook mensen. De eitjes die vlooien leggen komen terecht in de omgeving, na een tijd komen er larven uit. Een larve verpopt zich en wordt een vlo. Afhankelijk van trillingen en de temperatuur in de omgeving kan dit kortere of langere tijd duren, soms zelfs weken. In de winter gaat de verwarming thuis vaak aan en komen veel larven door de hogere temperatuur uit. Vlooien zoeken hun gastheer op en zuigen bloed. Dit veroorzaakt meestal jeuk, maar vlooien kunnen ook ziektekiemen op hun gastheer overbrengen.

Ontvlooien

Tegen vlooien zijn pipetten en tabletten beschikbaar. Wij hebben altijd de beste middelen in huis. Bij pipetten wordt het middel op de huid aangebracht en de vloeistof verspreidt zich over de vetlaag van de huid. Zo gaat de vlo dood bij het eerste contact voordat de vlo bijt. Hierdoor kan uw dier geen allergie tegen vlooienspeeksel ontwikkelen. Het middel wordt één keer per maand op de huid in de nek opgebracht. Als uw dier een allergie tegen vlooien heeft, dan verkorten we de behandeling naar één keer per vier weken. Tabletten hebben hetzelfde effect, maar worden oraal gegeven. Neem voor de meest werkzame en veilige middelen van dit moment contact met ons op.

Teken

Teken zijn parasieten op het dier, die leven van het bloed van hun gastheer. Ze blijven buiten het lichaam en hechten zich op één plek vast in de huid. Teken komen voor bij mens en dier, door de vacht van ons huisdier zien we ze vaak pas als ze al erg groot zijn.

Het gevaar van een teek is dat deze ziektes over kan brengen. De bekendste ziekte in Nederland die overgebracht wordt door teken is de ziekte van Lyme. Deze wordt veroorzaakt door de borrelia-bacterie die via het speeksel van de teek wordt overgedragen. Een besmette teek moet minimaal 24 uur op de gastheer blijven zitten om de ziekte van Lyme over te brengen. Het is daarom belangrijk dat uw zorgt dat de teek niet zal aanhechten aan uw dier, of dat de teek voor de 24 uur voorbij zijn sterft.

Preventie

De tekenpreventie kunnen we dus indelen in 2 groepen. De eerste groep heeft een “repellent” effect: de teek zal niet aanhechten op het dier. Wilt u absoluut geen teken op uw dier of gaat uw dier naar een zeer tekenrijke omgeving, dan is een middel uit deze groep het beste voor u.
Bij de tweede groep kan de wel teek aanbijten. De teek zal echter binnen 24 uur sterven en dus geen ziektes over brengen. Voor het beste middel tegen teken in uw geval kunt u terecht bij de dierenarts of assistente.

Een teek verwijderen

Mocht u een teek op uw hond ontdekken dan is het belangrijk om deze te verwijderen.

1. Dit kunt u doen met een pincet of een speciale tekentang. Het is hierbij belangrijk dat u de pincet of tang dichtknijpt waar de teek zich in de huid hecht. Zorg dus dat u zo dicht mogelijk op de huid zit.
2. Als u de pincet of tang dichtgeknepen heeft, draait u deze een paar keer om. Dit mag zowel rechtsom als linksom.
3. Belangrijk is dat u de teek eruit trekt in een draaiende beweging, zodat er geen pootjes in de huid achterblijven. Druk de teek dood zodat hij niet opnieuw op uw dier terecht kan komen. Houdt na het verwijderen van de teek de plek een aantal dagen in de gaten. Wanneer deze rood wordt of opzwelt is het belangrijk om met uw dier bij ons langs te komen.

Castreren & steriliseren

Castreren

Het wel of niet castreren van een mannelijk hond (reu) is vaak een lastige discussie binnen een gezin. Want, waar doet u goed aan? Er zijn verschillende redenen om een hond te laten castreren. Het is verstandig om uw reden te overleggen met de dierenarts. Zij kan bepalen of een castratie voor uw hond de beste oplossing is.

Gedrag

Vroeger werden de meeste reuen standaard gecastreerd op jonge leeftijd. Een belangrijke reden om dit te doen was het gedrag. Dominant gedrag zou namelijk afnemen na een castratie. De afgelopen jaren is echter gebleken dat dit helaas niet altijd werkt, soms versterkt dit juist het ongewenste gedrag.

Tijdelijk

Een castratie is onomkeerbaar, als de operatie eenmaal is gebeurd kunnen de effecten niet meer worden teruggedraaid. Tegenwoordig is voor de castratie een alternatief: Suprelorin®. Dit is een hormonaal implantaat ter grootte van een rijstkorrel, dat onderhuids wordt ingebracht. Het geeft hetzelfde resultaat als een castratie, maar dan tijdelijk.

Ideale tussenoplossing

Afhankelijk van de grootte van uw hond duurt het effect van Suprelorin® 6 tot 9 maanden. Daarna kunt u het implantaat zo vaak als u wilt herhalen, of alsnog kiezen voor een operatie. Het implantaat wordt net zoals een enting ingebracht, dit kan gewoon tijdens het spreekuur. Voor veel mensen is dit de ideale oplossing.

Steriliseren

Teven worden gemiddeld twee keer per jaar loops gedurende hun hele leven. Deze loopsheid kan vanaf zes maanden plaatsvinden (grote honden meestal wat later) en duurt ongeveer drie weken. In deze drie weken is uw teef een aantal dagen vruchtbaar. De hormonen die bij deze vruchtbaarheid horen hebben nogal wat effecten op de korte en op de lange termijn.

 • Twee keer per jaar zal uw hond gedurende de loopsheidperiode bloed verliezen en wegloopgedrag vertonen.
 • Na de loopsheidperiode veranderen de hormonen van de hond gedurende 6 weken dusdanig dat ze chagrijnig en sloom kan zijn. Soms zal ze nestelgedrag vertonen en verliest ze zelfs melk uit de tepels, we noemen dit schijnzwanger.
 • Door deze hormonen kunnen zich bij uw hond melkkliertumoren (borstkanker) ontwikkelen. Ook kan uw hond door de hormonen een baarmoederontsteking krijgen. In deze gevallen moet uw hond direct geopereerd worden. Deze operaties en het herstel erna zijn veel zwaarder voor uw hond dan een sterilisatie bij een gezond dier.
 • Daarnaast is de kans op suikerziekte sterk verhoogd.

De sterilisatie

Als u geen nestje van uw hond wilt, is het verstandig om haar te laten steriliseren. U en uw hond zijn dan van alle negatieve effecten van de hormonen af. Teven die onder de 16 kg zullen blijven raden wij aan om op 6 maanden leeftijd te steriliseren: voor de eerste loopsheid. Teven die zwaarder worden raden wij aan één keer loops te laten worden voor de sterilisatie. Zo kunnen de oestrogenen de blaassluitspier goed versterken. Dit is bij grotere honden van belang om de kans op urineverlies op latere leeftijd te verminderen.

Er zijn op dit moment twee manieren om uw hond te opereren. In onze praktijk gebeurt dit via een klein sneetje in de middenlijn van de buik, waardoor de eierstokken verwijderd worden. Een andere manier is via scopie. Hierbij worden drie kleine sneetjes gemaakt waardoor met bepaalde apparatuur de eierstokken verwijderd worden. Opereren via scopie doen wij niet. Het sneetje wat dierenarts Vandenbergh maakt is namelijk kleiner dan twee van de sneetjes van een scopie-operatie bij elkaar.

Nadelen van een sterilisatie zijn er ook

 • Uw hond moet onder algehele narcose. En hoewel uw hond bij ons aan alle bewakingsapparaten en aan de zuurstof ligt, brengt elke operatie een zeker risico met zich mee. Uw teef wordt voor de operatie uitgebreid lichamelijk onderzocht en de risico’s worden met u besproken. De dierenarts kan aanbevelen meer onderzoek te doen, of een speciale narcose gebruiken. Bij twijfel aan de lichamelijke conditie van uw hond zal de dierenarts nooit opereren. Meer informatie over hoe wij opererenleest u op de operatie pagina.
 • U zult na de operatie minder voer moeten geven, (het metabolisme kan wat trager worden) anders kan ze te dik worden.
 • Sommige vachten (met name van de roodharige cocker spaniëls, teckels en ierse setters) kunnen veranderen.
 • Zeer dominante teven kunnen nog dominanter worden.
 • Bij grote honden (met name de honden met korte staarten) kan op latere leeftijd urineverlies optreden. Grote honden laten we daarom altijd 1 keer loops worden, zodat de oestrogenen tijdens de loopsheid de blaassluitspier versterken. Mocht het op latere leeftijd toch gebeuren, dan is dit gelukkig meestal te verhelpen met medicijnen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Start typing and press Enter to search