Bijen- of wespensteek

 In Actueel, Gezondheid

Bijen en wespen, ze zijn nuttig, soms vervelend maar vooral reuze interessant voor een hond of kat. Alles wat zoemt en ook nog eens beweegt is natuurlijk fantastisch om mee te spelen en aan te snuffelen. Dan gebeurt het wel eens dat een hond of kat wordt gestoken. Het gevolg van een bijen- of wespensteek: een pijnlijke, dikke plek.

Honden en katten worden vaak gestoken in/rond de neus of bek. Bij de kat op de foto hieronder, is een duidelijke verdikking onder de neus te zien (op de foto links). Ook de angel zat nog in zijn wang (het kleine puntje op de rechter foto). Gelukkig werd kat Zorro naar onze praktijk gebracht.

wesp

 

De angel verwijderen

Het is belangrijk om na een bijen- of wespensteek de angel te verwijderen (soms is ie er al uit). Controleer daarom goed de vacht van de hond of kat. De angel is vaak erg klein, of lijkt meer op een soort zakje. Als deze er nog in zit, wrijf of schraap ‘m er dan voorzichtig uit. Doe dit zachtjes. De plek kan al pijnlijk of gevoelig zijn. Let op: het schrapen is belangrijk. Gebruik liever geen tangetje of pincet, je kunt dan nog meer gif uitknijpen.

 

Koelen

Als de plek van de wespensteek niet gevaarlijk is en het dier niet teveel last heeft, kan verkoeling helpen. Houd bijvoorbeeld een ice-pack of iets uit de vriezer op de zwelling.  Doe hier wel altijd een theedoek omheen. En houd het dier goed in de gaten. Bel ons als de klachten erger worden of niet over gaan. Geef nooit een pijnstiller voor mensen! Honden en katten kunnen hier niet tegen!

 

Wanneer naar de dierenarts?

Als een hond of kat gestoken is in de buurt van de neus of in de lip of bek, is het verstandig om ons te bellen. De zwelling kan zorgen voor benauwdheid of andere problemen met de ademhaling. Als u een abnormale ademhaling ziet, bel ons dan met spoed! Ook als het dier in de voet gestoken is, raden wij aan om langs te komen. Dit is een gevoelige plek die vaak veel pijn doet.

 

De behandeling

De dierenarts kijkt het dier natuurlijk goed na en geeft waarschijnlijk een antihistamine-injectie. Dit vermindert de zwelling en de pijn. Bij benauwdheid dienen we zuurstof toe, als het nodig is houden we het dier in de opname. Gelukkig komt dit niet vaak voor.

 

Allergische reactie op een wespensteek

Het is zeldzaam, maar een dier kan een allergische reactie op het gif krijgen. Hij wordt dan sloom en kan schokkerig / paniekerig reageren. Dit is een spoedgeval: bel ons direct! Soms zien we een epileptische aanval of nog erger: het dier raakt in shock. Dit is levensbedreigend, een snelle behandeling is absoluut noodzakelijk.

 

Twijfelt u of uw dier is gestoken? Bel ons even voor overleg. Dan kijken we samen naar de beste oplossing.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search