Vuurwerk: tips voor bange dieren

 In Actueel

Het lijkt erop dat we dit jaar weinig vuurwerk zullen zien. Maar helemaal stil zal het eind december en begin januari niet zijn. Bereid je hond of kat daarom goed voor op knalgeluiden.

Bange kat

Katten laten zich moeilijker trainen dan honden. Zeker als ze bang zijn. Voor katten is het daarom belangrijk dat ze zich goed kunnen verstoppen. Maak beschutte, donkere plekken in huis of zorg dat de kat ze zelf kan opzoeken als het vuurwerk begint. Fijne plekken zijn vaak onder het bed (of onder de deken) of achterin de (kleding)kast. Het liefst zitten ze zo hoog en beschut mogelijk. Zet het eten en de kattenbak dichtbij, zo hoeft de kat niet het hele huis door.

Help de kat met Feliway

Een goed hulpmiddel is de Feliway spray of verdamper. Katten geven door het huis kopjes tegen ons en onze spullen. Hiermee geven ze feromonen af. Ze zeggen zo: dit is van mij, hier hoor ik thuis, hier is het prettig. De Feliway verspreidt nagemaakte feromonen en stelt de kat meer op zijn/haar gemak. U kunt de Feliway Optimum bij ons aan de balie kopen (zonder recept).

Hond / pup trainen

Omdat het nu nog lekker rustig is op straat, is dit een goed moment om te starten met het trainen van uw hond of pup. Hierdoor went hij/zij al aan knallen en rumoerige geluiden. Trainen kan op verschillende manieren. Een laagdrempelige manier om mee te beginnen is om thuis vuurwerk-geluiden af te spelen. Online zijn verschillende fragmenten en trainingen te vinden. Belangrijke algemene punten om op te letten:

  • Neem de tijd, probeer een hond niet in een middag te trainen.
  • Lees u in op websites over hondengedrag. Heeft u vragen of twijfels, neem dan contact op met een professional of met ons.
  • Zorg dat de hond ontspannen is en maakt een fijne omgeving als u de training begint.
  • Als de hond extreem reageert op de geluiden, stop dan de training en neem contact op met een gedragstherapeut voor begeleiding.

Medicatie geven

Heeft u alle tips van het internet of een gedragsdeskundige al opgevolgd, maar blijft de hond bang? Dan is medicatie een optie. Er zijn verschillende soorten. Helaas laat de coronacrisis ook hier zijn sporen na: niet alle medicijnen zijn even goed leverbaar. Informeer daarom op tijd wat we voor uw huisdier kunnen doen.

Op oudjaarsdag

Of er een vuurwerkverbod komt of niet, knallen zullen we ongetwijfelt horen op oudjaarsdag en 1 janurai. Laat de hond daarom kort uit op rustige momenten. Let ook goed op dat de hond een rotje niet voor een speeltje aanziet. Houd hem aangelijnd en houd de lijn kort! Zorg binnen voor genoeg aandacht en afleiding, rustige (verstop)plekken en doe de gordijnen dicht. Steun uw dier door er voor hem te zijn, maar zorg dat u het angstgedrag niet beloont.

Bel of mail ons voor vragen over vuurwerkangst of medicijnen.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search