Teken & TekenScanner app

 In Actueel, Gezondheid

Teken zijn parasieten die leven van het bloed van hun gastheer. Zo verspreiden ze ziektes naar hond, kat of mens… Uw huisdier beschermen tegen teken is eenvoudig. Maar wat doet u als u toch een teek tegenkomt? Dan bewaart u ‘m, en sturen wij ‘m op.

 

Ziekte van Lyme

De bekendste ziekte die wordt overgbracht is de ziekte van Lyme, veroorzaakt door de Borrelia- bacterie. Een besmette teek moet minimaal 24 uur op de gastheer zitten om de ziekte over te brengen. Het is daarom belangrijk dat u zorgt dat de teek zich niet kan aanhechten aan het dier, of binnen 24 uur sterft. Daar zijn verschillende middelen voor.

Beschermen van uw huisdier

Die middelen kennen we als pipetten, tabletten en halsbanden. Bij de één bijt de teek zijn gastheer en gaat dan dood, bij de ander valt de teek meteen van uw dier. Het ene middel werkt een maand, de ander drie maanden. De ene werkzame stof werkt goed, de ander is verouderd. Wij hebben we alles uitgezocht en op een rijtje gezet. We hebben alleen de beste middelen in huis.

Tekenmiddelen

Vraag de meiden welk middel het best is voor uw hond of kat.

Beschermen van onszelf

Met al die middelen tegen teken beschermen we niet alleen onze hond of kat. We beschermen vooral onszelf. Want ook wij lopen risico op de ernstige ziekte van Lyme en zelfs hersenvliesontsteking! Bij dit laatste helpt het verwijderen van de teek al niet meer. Het doden van teken op huisdieren dient dus een hoger doel: het behoud van onze eigen gezondheid.

Teken verwijderen

Heeft uw hond of kat toch een teek? Dan is het belangrijk om deze te verwijderen.

  1. Pak een pincet of een speciale tekentang. Knijp deze dicht waar de teek zich in de huid hecht. Zorg dus dat u zo dicht mogelijk op de huid zit.
  2. Draai de pincet of tang een paar keer rond. Dit mag rechtsom of linksom.
  3. Trek de teek los in een draaiende beweging zodat er geen pootjes in de huid achterblijven.
  4. De teek kunt u dooddrukken zodat deze niet opnieuw op u of uw huisdier kruipt. Maar u kunt de teek ook in een doosje doen en bij ons langsbrengen. Wij sturen deze dan op voor onderzoek. De resultaten hiervan verschijnen in de TekenScanner app.
  5. Houdt de plek op uw huisdier een paar dagen in de gaten. Als deze rood wordt of opzwelt, is het belangrijk om met uw dier bij ons langs te komen.

Nieuw: TekenScanner app

Benieuwd of er in uw omgeving veel teken zijn, en of deze besmet zijn? Download dan de TekenScanner app van Bayer op uw telefoon. Hierop ziet u of er besmettelijke teken in de regio gevonden zijn. Heeft u zelf een teek op uw hond of kat gevonden? Breng deze dan bij ons, dan sturen wij hem op naar het laboratorium. Daar wordt de teek onderzocht op ziekteverwekkers. Het resultaat verschijnt later in de app.

*U kunt de teek bij ons brengen, dan hoeft u zelf geen onderzoekskit aan te vragen.*

De app is een gezamenlijk initiatief van Bayer Animal Health en het Utrecht Centrum voor Teken-gebonden Ziekten (UCTD) van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universteit Utrecht. Professor Frans Jongejan van de Universiteit Utrecht: “Toen in 1975 in Old Lyme de teek geïdentificeerd werd die verantwoordelijk was voor de vele ziektegevallen daar, zat die daar natuurlijk al veel langer. Maar ze kon zich verspreiden dankzij een verbeterde leefomgeving: de teek kreeg meer gastheren, in de vorm van knaagdieren of reeën. Ook in Europa zien we hetzelfde gebeuren: dankzij meer natuurbehoud, het verbinden van natuurgebieden, het verwilderen van landschappen en een gewijzigd wildbeleid is het wildbestand enorm toegenomen. Des te belangrijker dat wij nu weten waar de teken zich bevinden en wat zij bij zich dragen. Elke bijdrage via de tekenscanner levert ons een schat aan informatie op.”

Recent Posts

Start typing and press Enter to search