Reizen na de Brexit

 In Actueel

Na een harde Brexit zullen de regels rondom het reizen van en naar Engeland met uw hond, kat of fret hoogstwaarschijnlijk veranderen. De gevolgen zijn vooral groot voor de reis terug naar Nederland of een ander land binnen de EU.

Naar Engeland

Voor een reis naar Engeland heeft uw hond, kat of fret het volgende nodig. Als u (de komende maanden) niet meer terug komt naar Nederland, is dit voldoende.

  • Europees paspoort
  • Chip
  • Geldige rabiësvaccinatie
  • Een gezondheidsverklaring die de dierenarts 1-5 dagen voor vertrek aftekent.
  • Honden moeten dan ook door de dierenarts worden ontwormd.

 

Terug naar Nederland

Als u weer terug wilt naar Nederland (of een ander land binnen de EU), zijn de eisen strenger. U moet dan een geldige titerbepaling (bloedtest) hebben om de antistoffen tegen rabiës aan te tonen. Dit moet ruim voor vertrek geregeld zijn. Het gaat als volgt:

  1. We geven uw hond, kat of fret de rabiësvaccinatie en wachten 30 dagen (als uw dier de vaccinatie al heeft, slaan we deze stap over).
  2. We nemen bloed af en sturen dit op naar een erkend laboratorium.
  3. De uitslag volgt na ongeveer 2 weken.
  4. Na een goede uitslag mag uw dier pas 3 maanden later terug ons land in.

Is de uitslag niet goed, dan zijn er te weinig antistoffen gemeten. We geven dan opnieuw een vaccinatie. Wachten opnieuw 30 dagen met bloed afnemen en daarna weer 2 weken op de uitslag.

Let op: dit traject kan dus zomaar een half jaar duren. Wees er dus op tijd bij als u met uw hond of kat van Engeland terug naar Nederland wilt.

Blijft u langer in Engeland? Dan kunt u ook daar de titertest laten doen. Dit gaat op dezelfde manier. Ook hierbij mag u pas 3 maanden na de goede uitslag Nederland in. Als een dier niet aan de invoereisen voldoet, zal het dier na binnenkomst in Nederland in quarantaine worden gezet.

 

Laatste updates

Het is op dit moment nog niet zeker of de bloedtest daadwerkelijk verplicht wordt. Maar het is zeer waarschijnlijk dat deze invoereis na de Brexit zal gelden. Het is daarom belangrijk dat u hierop voorbereid bent als u van plan bent om na 29 maart 2019 met uw hond, kat of fret vanuit Engeland naar een EU-land te reizen. Het meest actuele nieuws vindt u op de website van de Engelse overheid. Ook wij houden deze site scherp in de gaten en informeren u als er iets verandert.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search