Oud en Nieuw: tips vuurwerkangst

 In Actueel

Het lijkt nog vroeg, maar voor we het weten staat oud en nieuw voor de deur. Voor veel dieren (en eigenaren) een stressvolle periode. Heeft jouw hond of kat vuurwerkangst? Begin dan op tijd met voorbereidingen.

Trainen

Train bijvoorbeeld nu al met vuurwerkgeluiden. Begin met zachtjes aanzetten in huis terwijl je gewoon thuis bent en je normale dingen doet. Als het goed gaat kun je de geluiden langzaam harder zetten. Neem rustig een aantal dagen / weken de tijd.

Gedragstherapie

Is je hond al jaren erg angstig tijdens oud en nieuw? Of een keer ontzettend geschrokken? Schakel dan een gedragstherapeut in. Ook voor oude of hele bange honden kunnen zij iets betekenen. Wij hebben een aantal namen van prettige mensen. Bel ons gerust voor advies.

Kat: Feliway

Gestresste katten kunnen kalmeren met Feliway. Deze verdamper voor in het stopcontact scheidt feromonen af. Feromonen geven katten zelf af als ze kopjes geven, bijvoorbeeld aan de bank of onze benen. Hiermee zeggen ze: dit is vertrouwd en van mij. De Feliway-verdamper geeft extra feromonen af, waardoor de kat zich prettiger voelt in huis. Wij ruiken het niet. Niet alle katten hebben evenveel steun aan de verdamper, maar het kan veel schelen en is wat ons betreft zeker het proberen waard.

Hond: het juiste tuig

Honden die heel erg schrikken, zullen proberen te ontsnappen. Zorg voor een goed tuig of goede halsband en riem met een stevige aansluiting. Een riem of tuig met reflecterende delen of een lampje is extra veilig als uw hond toch ontsnapt en bijvoorbeeld de weg op schiet.

Chip

Controleer of de chipgegevens van je huisdier nog kloppen. Als je hond of kat dan verdwaald raakt en door iemand gevonden wordt, ben je goed te bereiken.

Medicatie

Angst kan verminderd worden door medicatie. De Faculteit van Diergeneeskunde adviseert een aantal medicijnen voor de hele bange hond en kat. Wij hebben deze medicatie in huis. Bel ons voor advies. In overleg met de dierenarts leggen wij dan de juiste medicatie klaar. Met sommige medicijnen moet je ruim van te voren beginnen, dus wacht niet te lang met informeren.

De dagen rond oud & nieuw

Hou op de dagen dat het vuurwerk begint rekening met de volgende dingen:

  • Zorg voor voldoende fijne schuilplekken in huis. Zorg dat je dier lekker bij je kan kruipen, of juist ergens in of onder.
  • Sluit de gordijnen (zeker in de avond / nacht).
  • Loop met andere (buur)honden die niet bang zijn en die je hond kent. Zo heeft hij/zij wat steun. Kies een moment waarop er weinig vuurwerk wordt afgestoken. Houd de wandeling kort.
  • Zorg dat er in huis muziek of televisie aan staat. Als het helemaal stil is, schrik je nog meer van vuurwerk.
  • Zorg overdag voor extra afleiding. Denk bijvoorbeeld aan voer-, speur- of andere denkspelletjes.
  • Zorg ’s nachts voor een fijne plek met alles in de buurt. Verstopt de kat zicht het liefst in de slaapkamer? Zet dan het voer en de kattenbak in de buurt. Zo hoeft hij/zij niet bang het hele huis door om wat te eten.

Heeft u vragen? Bel dan naar de assistentes, zij helpen u graag verder.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search