Nieuw vaccinatie-schema kat

 In Geen categorie

We volgen altijd het laatste nieuws op gebied van diergeneeskunde. Ook als het gaat om dingen die we al jaren doen zoals vaccineren. We vertellen waarom, wanneer en wat nieuw is.

We beginnen even helemaal bij het begin. Als kittens net geboren zijn, beginnen ze moedermelk te drinken. De eerste 24 uur zijn daarin extra belangrijk: alleen dan kan een kitten beschermende stoffen opnemen. Zo bouwt uw kitten in de eerste levensweken een zeer belangrijke weerstand op. We noemen dit maternale immuniteit. Deze bescherming neemt af in de eerste levensweken. Wanneer precies is voor elk kitten verschillend.

Aangepast vaccinatie-schema

We vaccineren een kitten op 10 en 14 weken. Zo houden we de periode dat het katje onbeschermd is zo klein mogelijk. Sinds kort is gebleken dat één derde van de kittens daarna nog steeds maternale immuniteit heeft. Hierdoor slaat de enting niet genoeg aan. Daarom hebben wij ons vaccinatieschema aangepast. We vaccineren we nu ook op 26 weken, in plaats van pas op 1-jarige leeftijd. Dit geeft een optimale bescherming.

Katten- en niesziekte

De vaccinaties beschermen tegen twee akelige ziektes. Kattenziekte is een zeer besmettelijke virale maagdarmziekte. Het geeft diarree die kan variëren van mild tot ernstig tot zelfs dodelijk. Een kat met niesziekte heeft waterige of soms pussige ogen, een vieze snotterige neus en zal veel niezen. In erge gevallen kan koorts of longontsteking ontstaan. Als de kat niet behandeld wordt, kan ook niesziekte (vooral bij kittens) een dodelijke afloop hebben. Katten van elke leeftijd en elk ras kunnen deze ziektes krijgen.

Anders dan bij mensen is het noodzakelijk om katten hun hele leven lang te blijven vaccineren. Tegen niesziekte is dit jaarlijks. Tegen kattenziekte 1 keer per 3 jaar.

Binnenkatten

Wie denkt dat een binnenkat niet vatbaar is voor deze ziektes, zit er helaas helemaal naast. Ook voor katten die niet buiten komen is een vaccinatie belangrijk. U komt natuurlijk wel buiten en kunt de ziektes via kleding, schoenen of handen overdragen. Juist de (ongevaccineerde) binnenkat heeft nog geen weerstand opgebouwd. Als ze in aanraking komen met de ziektes zijn ze extra vatbaar. Een vaccinatie helpt uw kat een goede weerstand op te bouwen.

Pension en buitenland

Als de kat naar het pension gaat, kunnen andere eisen gelden. Dit verschilt per pension. Informeer daarom op tijd of uw kat aan deze eisen voldoet. Gaat de kat mee naar het buitenland, dan is de Rabiësvaccinatie verplicht (tegen hondsdolheid). Kijk voor meer informatie op: invoereisen per land in Europa of invoereisen per land buiten Europa.

 

Afspraak maken?

Bel de praktijk om een afspraak te maken voor de vaccinatie van uw kat. Of lees meer over wat u kunt verwachten op het spreekuur.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search