Maart 2017: Een vreemd voorwerp

 In Casuistieken

Hond met een bult in de hals. Met de echo is een duidelijk witte lijn zichtbaar. Dit wijst op een lineair vreemd voorwerp. Met een operatie in dit halsgebied wordt een naald van 3 cm gevonden.

Een echo van de buik geeft vaak veel informatie. Soms zelfs meer dan als je een buik met een operatie zou openen.

Met de echo kun je van het maagdarmkanaal dwars door alle vier de lagen heen kijken. Zo zie je per laag of daar een verdikking of ontsteking zit. Ook kun je ook de beweging van elk onderdeel beoordelen. Hieronder laten we wat foto opnames van het maagdarmkanaal zien met beschrijving van belangrijke echo-bevindingen.

Op deze echografische beelden van een hond zien we op de linker foto mooie maagwand die goed samentrekt. Deze is leeg, alle lagen zijn mooi zichtbaar en de dikte is te meten. Op de rechter foto zien we dat de maag als een slappe zak is, gevuld met water (zwart) met wat voer deeltjes (witte puntjes in het zwart). Deze maag trekt niet samen. Dat zien we bijvoorbeeld als er een vreemd voorwerp in de maag of dunne darm zit.

De 2 linker foto’s zijn vand e dunne darm van een kat. De linker foto een darm in de lengte, de middelste foto wat darmlussen in grotendeels dwarsdoorsnedes. De afzonderlijke lagen zijn hierop heel mooi zichtbaar. De darmen zijn mooi gesloten, zoals dat hoort. De rechter foto laat het beeld zien van een darm binnen in een darm. Dit is een zogenoemde “invaginatie” waarbij de darm in zichzelf geschoven is. Een levensgevaarlijke situatie waarbij snel een operatie nodig is.

Ook over de nieren geeft een echo veel informatie. Met echo kun je aanwijzigingen krijgen over o.a. ontsteking, steentjes en het nierbekken.

De eerst foto is een echobeeld van een mooie nier van een kat. De tweede foto is een echobeeld van een nier van een katje met nierbekkenontsteking: het nierbekken is verwijd. Na een kweek bleek het om een bacterie te gaan. De 3e en 4e foto’s laten echobeelden van kattennieren zien waarbij de afvoer naar de blaas verstopt is geraakt. Het nierbekken wordt steeds wijder omdat de urine niet meer richting de blaas kan. Daardoor wordt het nierweefsel helemaal kapot gedrukt.

Start typing and press Enter to search