Maart 2017: Een vreemd voorwerp

 In Casuistieken

Hond met een bult in de hals. Met de echo is een duidelijk witte lijn zichtbaar. Dit wijst op een lineair vreemd voorwerp. Met een operatie in dit halsgebied wordt een naald van 3 cm gevonden.

Echo van de buik geeft vaak veel informatie. Soms zelfs meer dan wanneer je een buik zou openen en de buik zou inspecteren.

Met echo (mits je goede apparatuur hebt en er ook veel ervaring mee hebt) kun je van het maagdarmkanaal bijvoorbeeld, dwars door alle lagen (4 lagen) heen kijken. Dus per laag kun je zien of daar een verdikking /ontsteking zit. Daarnaast kun je ook de beweging van elk onderdeel beoordelen. Hier wat foto opnames van het maagdarmkanaal met beschrijving van belangrijke echo-bevindingen.

Op deze echografische beelden van een hond zien we op de linker foto mooie maagwand die goed samentrekt. De is leeg en alle lagen zijn mooi zichtbaar en qua dikte ook te meten. Op de rechter foto zien we dat de maag als een slappe zak is, gevuld met water (zwart) met wat voer deeltjes (witte puntjes in het zwart). Deze maag trekt niet samen. Dat zien we bijvoorbeeld als er een vreemd voorwerp in de maag of dunne darm zit.

De 2 foto’s aan de linker kant laten de echo beelden van een kat van de dunne darm zien. De linker foto laat een darm in de lengte zien, de middelste foto laat wat darmlissen in grotendeels dwarsdoorsnedes zien. Heel mooi zijn de afzonderlijke lagen zichtbaar. De darmen zijn mooi gesloten zoals dat hoort. De rechter foto laat het beeld zien van een darm binnen in een darm. Dit is een zogenoemde “invaginatie” waarbij de darm in zichzelf geschoven is. Een levensgevaarlijke situatie die operatie behoeft.

Ook over de nieren kan een echo veel informatie verschaffen. Met echo kun je aanwijzigingen krijgen over o.a. eventuele ontsteking, over steentjes en over het nierbekken.

De eerst foto op rij laat een echo beeld van een kat van een mooie nier. De tweede foto is een echobeeld van een nier van een katje met nierbekkenontsteking: het nierbekken is verwijd: na kweek bleek het om een bacterie te gaan. De 3e en 4e foto’s laten echo beelden van kattennieren zien waarbij de afvoer naar de blaas verstopt is geraakt. Het nierbekken wordt steeds wijder omdat de urine niet meer richting de blaas kan. Daardoor wordt het nierweefsel helemaal kapot gedrukt.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search