Laboratorium

Om een goede diagnose te stellen, gebruiken we in ons laboratorium veel diagnostische apparatuur. Zo komen we snel tot een diagnose en het juiste behandelplan.

Voor de kenner: in onze praktijk werken we met een microcentrifuge, refractometer, urine analyzer, macrocentrifuge, menarini solo, spotchem biochemical blood analyzer, spotchem electrolyt analyzer en onze nieuwe trots: de Olympus BH-2 microscoop.

Dierenarts Bezuidenhout Laberatorium Gon Vandenbergh

Urine-onderzoek

Uit de urine van uw dier is veel informatie te halen. Bijvoorbeeld over suikerziekte, nier- of leverproblemen, blaasontsteking of blaasgruis. Het kan zijn dat we u vragen urine te verzamelen. De assistente legt u uit hoe dat het makkelijkst gaat.

Soms is een blaaspunctie nodig: we prikken de blaas aan voor steriele urine. Deze urine zetten we op kweek om te kijken of, en zo ja welke, bacteriën erin zitten. Zo bepalen we welk antibioticum het beste is.

Bloedonderzoek

Met een bloedonderzoek kunnen we veel ziekten aantonen of juist uitsluiten. Binnen de praktijk voeren we het basisonderzoek uit. Daarvan hebben we meteen de uitslag. We kijken naar de leverwaarden, nierwaarden, het suikergehalte, de hoeveelheid eiwitten in het bloed, de hoeveel bloedcellen ten opzichte van de totale hoeveelheid bloed en de schildklierwaarde.

Soms is extra onderzoek nodig en sturen we bloed op naar een extern laboratorium. Deze uitslag krijgen we binnen een paar dagen.

dierenarts-bezuidenhout-laberatorium-3

Cytologie en pathologie

Als uw dier een dikte op of in het lichaam heeft, kunnen we hiervan wat cellen aanzuigen met een naald. Deze cellen verzamelen we op microscoopglaasjes.

Na kleuring met speciale stoffen bekijkt dierenarts Vandenbergh de glaasjes onder de microscoop . Zo kan ze vaak al een indicatie geven over de ernst van de dikte en de therapie. Hiervoor heeft ze verschillende cursussen gevolgd.

Start typing and press Enter to search