Laboratorium onderzoek

Om een goede diagnose te stellen, gebruiken we in het laboratorium diagnostische apparatuur. In onze praktijk werken we met een microcentrifuge, refractometer, urine analyzer, macrocentrifuge, menarini solo, spotchem biochemical blood analyzer, spotchem electrolyt analyzer en onze nieuwe trots: de Olympus BH-2 microscoop. Hiermee doen we veel laboratoriumonderzoeken zelf. Zo komen we snel tot een diagnose en het juiste behandelplan.

Urine-onderzoek

Uit de urine van uw dier is veel informatie te halen. Zo kunnen we een indicatie krijgen over bijvoorbeeld suikerziekte, nier- of leverproblemen, blaasontsteking of blaasgruis.
Het kan zijn dat we u vragen urine te verzamelen. De assistente legt u uit hoe dat het makkelijkst gaat.

Soms is een blaaspunctie nodig: we prikken de blaas aan zodat we steriele urine af kunnen nemen. Deze urine zetten we op kweek om te kijken of, en zo ja welke, bacteriën in de urine zitten. Zo bepalen we welk antibioticum het beste is. Een groot deel van de urineonderzoeken doen we bij ons in de praktijk. Zo hebben we snel een uitslag.

Bloedonderzoek

Met een bloedonderzoek kunnen we veel ziekten aantonen of juist uitsluiten. Voor sommige bepalingen moet uw dier nuchter zijn (12 uur niet gegeten), maar meestal kunnen we tijdens het consult bloed afnemen. Binnen de praktijk voeren we het basisonderzoek uit. Daarvan hebben we vaak direct de uitslag. Hiermee kijken we onder andere naar de leverwaarden, de nierwaarden, het suikergehalte, de hoeveelheid eiwitten in het bloed en de hematocriet (hoeveel bloedcellen ten opzichte van de totale hoeveelheid bloed). In sommige gevallen is extra onderzoek nodig en wordt er bloed naar een gespecialiseerd laboratorium gestuurd. Deze uitslag krijgen we binnen een aantal dagen.

Cytologie / pathologie

Als uw dier een dikte heeft op of in het lichaam heeft, kunnen we hiervan wat cellen aanzuigen met een naald. Deze cellen worden op een microscoopglaasje verzameld.

Na kleuring met speciale stoffen bekijkt dierenarts Vandenbergh deze glaasjes onder de microscoop . Zo kan ze vaak al een indicatie geven over de ernst van de dikte en de te volgen therapie. Hiervoor heeft ze verschillende cursussen gevolgd.

Start typing and press Enter to search