Gebitsproblemen konijn en cavia

 In Actueel, Algemeen, Gezondheid

We zien steeds vaker een konijn, cavia of ander knaagdier in de praktijk. Vaak voor algemene controle en de jaarlijkse vaccinaties. Maar ook regelmatig met gezondheidsproblemen, vooral aan het gebit.

Kiezen & voortanden

De tanden en kiezen van een konijn en cavia groeien altijd door, net als onze nagels. Ze slijten af door het kauwen op harde brokken en hooi. Soms sluiten de voortanden of kiezen niet goed op elkaar aan en slijten ze niet helemaal juist af. Al snel prikken de scherpe kiezen dan in de tong. Dit noemen we ‘haken op de kiezen’. Door de pijn stopt het dier met eten. Het kan ook dat de voortanden niet goed tegen elkaar afslijten en verkeerd groeien. Ook hierdoor kan het dier niet goed meer eten. En dat is bij konijnen en knaagdieren een groot probleem.

Niet eten

Het maag- darmkanaal van een konijn, cavia of ander knaagdier is heel gevoelig. Anders dan bij de hond of kat, kan een konijn of cavia er niet goed tegen als het een dag niet eet. Eet je konijn of cavia slecht of minder? Aarzel dan niet en bel dan naar de praktijk voor overleg of het maken van een afspraak.

Studeren

Onze dierenartsen Vandenbergh en Wolking blijven altijd leren en studeren. Zo lazen ze zich onlangs verder in over de gebitten van konijnen en knaagdieren. Tussen beide zitten grote, interessante verschillen. De dierenarts vertelt je daar graag meer over. En natuurlijk passen we deze nieuwe informatie meteen in de praktijk toe.

De oplossing

Allereerst kijkt de dierenarts het konijn of knaagdier na. Als er aanwijzingen zijn voor gebitsproblemen, maken we een röntgenfoto. Dit gebeurt onder narcose. Hiermee brengen we de stand van de tanden en kiezen in beeld. Zo weten we de oorzaak van het probleem en daarmee ook de oplossing. Die kan uit verschillende opties bestaan. Vaak maakt de dierenarts de kiezen kort of de slijpt ze de voortanden af. Omdat deze blijven groeien, moet dit wel regelmatig gebeuren.

Zo ook bij het konijn hieronder, zijn kiezen slijten niet goed af. Hierdoor ziet zijn eigenaar dat hij na verloop van tijd niet goed meer kan eten. Dan belt ze direct voor een afspraak. We zien dit konijntje meestal elke 3-4 maanden. Dit is wel per dier verschillend, er zijn ook konijnen die vaker moeten komen, bijvoorbeeld elke 6 weken. Wat de beste interval is, bespreekt de dierenarts met u.

konijn gebit haken

Lees meer konijneninfo op onze konijnenpagina.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search